Alergie pokarmowe GLUTEN

Gluten działa na mózg i układ nerwowy

Gluten działa na mózg i układ nerwowy

Chorzy z problemami równowagi, koncentracji i pokrewnymi neurologicznymi nie zdają sobie sprawy z genezy swoich problemów zdrowotnych. Okazuje się jednak, że sprawcą bywa gluten, działający na organizm niczym specyficzna toksyna.

Może on powodować różnorodne objawy – od zawrotów głowy po drętwienie rąk i stóp.

Problemy celiaków

U około 10 proc. osób z celiakią rozwijają się objawy neurologiczne, jak podaje amerykańskie Centrum Neuropatii Obwodowej. Rozwija się ataksja – stan neurologiczny charakteryzujący się gwałtownymi ruchami oraz nieskoordynowanym chodem, wywołany przez nietolerancję glutenu.

Prowadzi ona do –

  • trudności z koncentracją,
  • utraty równowagi,
  • częstych upadków,
  • zaburzeń widzenia,
  • kłopotów z chodzeniem,
  • drgawek,
    • problemów z oceną odległości.

Gluten działa na mózg i układ nerwowy

U osób z nietolerancją glutenu jedzenie żywności z białkiem glutenu wywołuje reakcję autoimmunologiczną. Organizm atakuje gluten, produkując przeciwciała działające w taki sam sposób, jak przy obronie przed wirusami. Może to być efekt dysfunkcji jelit – uszkodzenie błony jelit hamuje wchłanianie składników odżywczych, często prowadząc do niedoborów składników odżywczych np. niedoboru witamin w organizmie.

Gluten wpływa na pracę mózgu

Naukowcy podejrzewają, że gluten wpływa też na pracę mózgu, co nasila produkcje przeciwciał do walki z nim.

Choć sam mechanizm i przyczyny w/w problemów nie są do końca rozpoznane, wiadomo jednak, że spożywanie glutenu pogarsza stan zdrowia i nasila powyższe objawy.

Badania opublikowane w Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry już w 2003 roku potwierdziły, że dieta bezglutenowa zminimalizowała objawy ataksji i miała wpływ na ograniczenie produkcji przeciwciał antyglutenowych po roku stosowania.

Neuropatia obwodowa

czyli obwodowe zapalenie nerwów dotyczy szeregu schorzeń charakteryzujących się uszkodzeniem jednego lub wielu nerwów, poza mózgiem i rdzeniem kręgowym – może być wywołana przez choroby autoimmunologiczne (jak nietolerancja glutenu) i brak witamin.

Muscle&Nerve z 12.2006 podaje, że chorzy z neuropatią, którzy przeszli na dietę bezglutenową mieli znaczną poprawę objawów po upływie roku, gdy w tym samym czasie osoby z neuropatią bez diety bezglutenowej mieli znacznie gorsze objawy niż rok wcześniej.

Testy nie wystarczają

Osoby z nietolerancją glutenu nie reagują na proste testy alergiczne, jak w przypadku nietolerancji mleka czy jaj. Leczenie dietą jest dobrą metodą, ale tylko wówczas, gdy wyeliminuje się go całkowicie przez okres co najmniej 5-6 tygodni, po czym wprowadzi ponownie do diety i porówna reakcje organizmu.

Gdy potwierdzi się problem z glutenem – nie mamy wyboru; pozostaje jedyna forma leczenia czyli restrykcyjna dieta wykluczająca, bez względu na stopień wrażliwości lub nietolerancji glutenu – od oczywistej rezygnacji w diecie z pieczywa i makaronu po takie produkty jak sos sojowy itp., zawierające niewielkie ilości pszenicy.

Na szczęście istnieje wiele alternatyw i dieta bezglutenowa wcale nie musi być uboga. Makarony z mąki ryżowej lub z quinoa, chleb ryżowy zamiast żytniego czy pszennego, stosowanie mąki gryczanej nawet do naleśników i uważne czytanie etykiet produktów gotowych pozwolą bezpiecznie uniknąć glutenu bez większych ograniczeń żywieniowych.
CN

Źródła – ncbi.nlm.nih.gov; ncbi.nlm.nih.gov; glutenfreesociety.org; peripheralneuropathycenter.uchicago.edu; livingwithout.com; medicinenet.com; americanceliac.org; medicalnewstoday.com; naturalnews.com S.J. Miller

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0