Gluten w diecie niemowlaka

Po sześciomiesięcznym okresie karmienia niemowlęcia mlekiem przychodzi chwila, w której zacząć należy podawać nowe posiłki – warzywa, kaszki czy biszkopty. To moment trudny i stresujący zarówno dla mamy, jak i dla dziecka, które musi nauczyć się jedzenia w nowy sposób. Przyzwyczaić do nowej konsystencji i polubić nowy smak.

Mama zwykle ma świadomość istniejącego zagrożenia alergią, czy jak w przypadku glutenu – dodatkowo celiakią. Mając na uwadze wszystkie zagrożenia, podawanie posiłków zawierających gluten przeprowadza się etapami. Jest to tzw. ekspozycja na gluten.

Gluten w diecie niemowlaka

Odbywa się ona trochę inaczej u dzieci karmionych naturalnie i tych karmionych mlekiem modyfikowanym.

U karmionych piersią

Podawanie glutenu zaczyna się w 5 m-cu życia. Podaje się 2-3 g glutenu na 100 ml posiłku przez 2 miesiące. Jeśli nie wystąpią żadne niepożądane reakcje od 7 miesiąca można podawać pełne posiłki glutenowe.

U dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym ekspozycja zaczyna się w 6 m-cu i podobnie podaje się 2-3 g glutenu na 100 ml posiłku przez 2 miesiące. Później przez miesiąc podaje się 6 g glutenu na 100 ml posiłku. Ale już od 6-7 m-ca można zacząć podawać pełne posiłki glutenowe (do 2011 r. zalecało się ostrożność we wprowadzaniu przed 9 miesiącem życia).