Galusany wśród alergenów

Od niemal 70 lat estry kwasu galusowego są stosowane do zapobiegania utlenianiu nienasyconych kwasów tłuszczowych.

W żywności estry występują jako E310-312. Najwięcej galusanów zawierają oleje, margaryny, majonez, masło arachidowe, konserwy rybne i smalec.

Co powodują galusany?

Poza schorzeniem zawodowym czyli wypryskiem zawodowym u piekarzy, problemy skórne mogą wystąpić u wszystkich stosujących kosmetyki z ich dodatkiem – np. szminki do ust, wywołujące zmiany na wargach.

Zdarza się, że objawom skórnym towarzyszy reakcja na galusany w tłuszczach.

Konieczne jest wówczas (po dodatnim wyniku próby płatkowej) zrezygnować ze spożywania tłuszczu z tym antyutleniaczem.

Gdzie występuje?

Galusan propylu występuje w wazelinie, kremach na łuszczycę, rzadziej – w balsamach natłuszczających np. mających chronić skórę przed promieniowaniem słonecznym.

Czytaj o wszystkich alergenach w opracowaniu „Alergeny” E. Rudzkiego