Przepisy

Fasola pieczona z szynką po bostońsku

Składniki
  • 1 opakowanie białej fasoli (4 szklanki)
  • 2 średnie posiekane cebule
  • 1/2 szklanki melasy
  • 1/2 kg szynki pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • woda
Sposób przygotowania

1. Fasolę przebieramy i płuczemy, a następnie umieszczamy w garnku. Zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 2 minuty, zdejmujemy z gazu i moczymy przez 1 godzinę. Potem odsączamy i opłukujemy.

2. Dodajemy pozostałe składniki i zalewamy fasolę świeżą wodą dokładnie mieszając.

3. Brytfankę natłuszczamy olejem roślinnym wlewamy przegotowaną fasolę, przykrywamy pokrywką i pieczemy prze 5,5 godziny lub do miękkości w temperaturze 120 stopnie C.

Smacznego!!!

Dodatkowe informacje

Czas przyrządzenia: 36 min.

Poziom trudności: średni

Liczba porcji: 2

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.