Alergia na dorsza

Nadwrażliwość na dorsza jest najczęściej spotykana w Norwegii, gdzie spożycie tych ryb jest znacznie większe niż w Polsce, co wiąże się z tradycją norweskiej kuchni. Jednak jest w Polsce coraz częściej spotykana.

Antygeny dorsza mogą wchodzić w reakcje krzyżowe z innymi rybami (pokrewnymi) – na przykład ze śledziem, szprotem, sardynką, karpiem czy węgorzem.

Objawy

Alergia powoduje szereg objawów klinicznych. Wstrząs anafilaktyczny należy do najczęstszych. Pojawia się także nieżyt nosa, astma, wysiew lub zaostrzenie zmian skórnych oraz dolegliwości układu pokarmowego (biegunki, nudności i bóle w nadbrzuszu).

Zapobieganie

Dorsz zawiera wiele antygenów, które powodują uczulenie. Najskuteczniejszym sposobem zapobiegania jest dieta eliminacyjna.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here