Deser Przepisy

Deser spod pierzynki

Składniki

  • szklanka ciastek (najlepiej pierniczków) bez mleka i jajek
  • szklanka suszonych, niesiarkowanych owoców (np. rodzynki, figi, morele i daktyle)
  • 2 łyżki powideł, np. śliwkowych
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • łyżeczka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej (tylko jeśli dozwolona w diecie)
  • pianki marshmallows

Opis wykonania

Owoce pokroić, wymieszać z pokruszonymi ciastkami. Powidła zagotować z przyprawą, ewentualnie także ze skórką. Kokilki do zapiekania wysmarować tłuszczem. Nałożyć masę do kokilek i przykryć piankami. Wstawić na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni – gdy pianki się rozpuszczą, deser jest gotowy.

Kilka uwag:
1. W wersji dla dorosłych można dodać nieco aromatycznego alkoholu.
2. Zamiast ciastek można użyć granoli, płatków śniadaniowych (kukurydzianych czy muszelek, kulek etc.).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0 1