Deser Przepisy

Deser spod pierzynki

Składniki

  • szklanka ciastek (najlepiej pierniczków) bez mleka i jajek
  • szklanka suszonych, niesiarkowanych owoców (np. rodzynki, figi, morele i daktyle)
  • 2 łyżki powideł, np. śliwkowych
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • łyżeczka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej (tylko jeśli dozwolona w diecie)
  • pianki marshmallows

Opis wykonania

Owoce pokroić, wymieszać z pokruszonymi ciastkami. Powidła zagotować z przyprawą, ewentualnie także ze skórką. Kokilki do zapiekania wysmarować tłuszczem. Nałożyć masę do kokilek i przykryć piankami. Wstawić na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni – gdy pianki się rozpuszczą, deser jest gotowy.

Kilka uwag:
1. W wersji dla dorosłych można dodać nieco aromatycznego alkoholu.
2. Zamiast ciastek można użyć granoli, płatków śniadaniowych (kukurydzianych czy muszelek, kulek etc.).