Czym jest astma aspirynowa?

Salicylany – odczulanie

W ostatnich latach obserwuje się wzrost zainteresowania odczulaniem. W przypadku alergii na aspirynę lekarze zazwyczaj odradzają tę formę leczenia, ponieważ towarzyszą jej liczne skutki uboczne. Osoby, które zmagają się z chorobą niedokrwienną serca, stanowią swego rodzaju wyjątek. *W ich przypadku przyjmowanie salicylanów jest koniecznością*. Osoby, które pomyślnie przejdą odczulanie, powinny regularnie zażywać aspirynę. Odstawiając ją, musimy się liczyć z nawrotem alergii.

astma aspirynowa

Salicylany w produktach spożywczych

Warto pamiętać, iż salicylany naturalnie występują w przyrodzie., Znajdziemy je w niedojrzałych owocach, ziołach, przyprawach, herbacie, winie, piwie, orzechach i sokach. Jednocześnie obróbka termiczna żywności zmniejsza stężenie salicylanów.

Osoby, które zmagają się z astmą aspirynową, muszą zachować ostrożność. Nie tylko popularne leki stanowią źródło salicylanów. Znajdziemy je również w niektórych produktach spożywczych.