uczula w świątecznych wypiekach

Na świątecznym stole nie brakuje zwykle pyszności, ale także alergenów. Zwykłe ciasteczka czy ulubione ciasto może przysporzyć nie lada kłopotów zdrowotnych. Co uczula w świątecznych wypiekach? Na co uważać w okresie świąt Bożego Narodzenia?

Przyprawy korzenne

Nie ma piernika bez aromatycznych przypraw korzennych. W typowej mieszance do piernika znajdziemy imbir, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, kardamon, kolendrę, czarny pieprz, ziele angielskie oraz anyż. Sporo tego, ale trzeba przyznać, że razem te przyprawy świetnie współgrają. Nie grają jednak z alergią, bowiem niektóre z nich dość mocno uczulają. Przy alergii na którąś z przypraw najlepiej samodzielnie przygotować mieszankę do piernika. Wtedy nie będziemy musieli rezygnować z tradycyjnego ciasta czy pierniczków.

Cytrusy

Owoce cytrusowe to kolejny składnik na czarnej liście alergika. W okresie świątecznym cytryny, pomarańcze i mandarynki również stanowią składnik wielu wypieków. Sok z cytryny dodajemy do sernika, zaś skórka z pomarańczy dodaje aromatu i smaku ciasteczkom czy innym słodkościom. Cytrusy to grupa owoców, która uczula najczęściej. Dlatego w święta warto uważać na ciasta i ciasteczka z dodatkiem tych owoców, by nie zostać z wysypką skórną czy innymi owocami. Weźmy to pod uwagę, jeśli wśród naszych gości będą uczuleni.

Orzechy

Orzechy to jeden z najbardziej znanych alergenów pokarmowych i jakże częsty składnik wypieków, zwłaszcza tych świątecznych. Znamy sporo rodzajów orzechów. Jedni dodają je do piernika, inni nawet do makowca czy do ciasteczek, jako dekoracja. Jednak już niewielka ilość orzechów może przyczynić się do problemów chociażby z układem oddechowym. A chyba nie chcemy, by któryś z naszych gości zaczął się dusić po zjedzeniu domowego ciasta. Uważajmy więc na orzechy, zwłaszcza przy domownikach czy gościach alergikach.

Kandyzowane owoce

Kandyzowane owoce to typowy składnik keksa. Te tradycyjne ciasto związane jest z Bożym Narodzeniem, dlatego gości na wielu stołach, także polskich. Owoce tego typu to mieszanka różnych owoców nasączana cukrem. Stąd ich niezwykła słodycz i wyjątkowy smak. Może i dobrze smakują, ale są niezwykle kaloryczne i mogą uczulać. W takiej mieszance znajdziemy bowiem papaję, imbir, ananas, skórkę z pomarańczy oraz inne owoce. W przypadku alergii na któryś z tych składników, świąteczne spotkanie może skończyć się nienajlepiej.

cytrusyCo uczula w świątecznych wypiekach? Możemy dodać do naszej listy kakao, mąkę, jako gluten, jajka, w których uczulające jest białko kurze czy chociażby mleko, w którym alergiczna bywa laktoza. Przed świątecznymi przygotowaniami warto upewnić się czy nasi goście nie mają alergii na któryś z produktów, bądź zwyczajnie pilnować, by nie kosztowali przygotowanych przez nas wypieków, czysto profilaktycznie.

Katarzyna Antos