Składniki
  • 1/2 dobrej jakości kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru (szklanka o poj. 250ml)
  • 3/4 szklanki mleka sojowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
Sposób przygotowania

Do ciasta należy użyć dobrej jakości tłuszczu. Niektóre margaryny po rozpuszczeniu są wodniste i wówczas może wyjść nam zakalec.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier, wrzucamy margarynę i zagotowujemy. Kiedy masło i cukier się rozpuszczą wyłączamy palnik, zestawiamy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao po czym dodajemy je do ostudzonego mleka i dokładnie mieszamy.Na końcu wrzucamy roztrzepane jajko i jeszcze raz dokładnie mieszamy do połączenia się składników (ciasto po wymieszaniu powinno schodzić z łyżki). Ciasto wylewamy do blaszki lub keksówki wysmarowanej masłem o wymiarach 11cmx23cm i pieczemy 40-50 minut w temp. 180st C (najlepiej sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone).

Dodatkowe informacje

Czas przyrządzenia: 60 min.

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 20

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.