Składniki

  • 125 g bezmlecznej margaryny lub masła z koziego mleka plus odrobina do wysmarowania blaszki
  • 125 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki substytutu jaja wymieszanego z 4 łyżkami stołowej wody
  • 75 g surowej startej na drobnej tarce marchewki
  • 75 g drobno posiekanego ananasa
  • 1-2 łyżki stołowe soku ananasowego
  • 250 g mąki z proszkiem do pieczenia
  • cukier lodowy lub kremowa polewa cytrynowa do dekoracji

Opis wykonania

Utrzyj tłuszcz z cukrem na białą, puszystą masę. Dodaj cynamon. Powoli dodawaj substytut jaja, cały czas ucierając.

Dodaj i wymieszaj z marchewką, ananasem i sokiem ananasowym. Dosyp mąkę i wymieszaj wszystko do uzyskania kremowej konsystencji.

Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem blaszki o boku 20 cm. Piecz w piekarniku rozgrzanym wcześniej do temperatury 180 stopni C przez godzinę lub do momentu, gdy drewniany patyczek po wyjęciu z ciasta będzie suchy. Pozostaw do przestygnięcia w blaszce. Wyjmij i posyp cukrem lub polej kremową polewą cytrynową.

Dobra rada: Smak ciasta będzie bardziej intensywny, jeżeli pozwolisz mu poleżeć jeden dzień po upieczeniu.

Porcja na jedno 20 centymetrowe ciasto.