Składniki

Składniki

  • 170 g zwykłej mąki
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 140 g miękkiego, jasnego cukru brązowego
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżki oleju kukurydzianego
  • łyżka białego octu winnego
  • szczypta soli
  • 240 ml wody
Sposób przygotowania

Opis wykonania

(bez produktów mlecznych, jajek i orzechów)

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. Wykładamy 12 zagłębień w formie do małych tart lub babeczek papierowymi kolorowymi foremkami.

Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól do miski. Mieszamy z cukrem.

Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, aż powstanie gładka masa.

Przelewamy ciasto do foremek, napełniając je prawie do pełna. Pieczemy ok. 20 min, aż będą przyrumienione i jędrne w dotyku.

Przekładamy na blachę do wystygnięcia. Dekorujemy według uznania (np. cukrem pudrem, owocami).

WERSJA BEZ GLUTENU: 3 jajka, 140 g miękkiego jasnego cukru brązowego, pół łyżeczki esencji waniliowej, 85 g roztopionego masła lub margaryny, 85 g mąki ziemniaczanej, 85 g mąki sojowej, 2 i 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Przepis: Wbijamy jajka do miski i dodajemy cukier. Ubijamy mikserem lub trzepaczką, aż masa będzie gęsta i bladożółta. Ciągle ubijając, dodajemy cienką strużką roztopione masło lub margarynę. Przesiewamy mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy metalową łyżką ruchem po ósemce.

Przelewamy ciasto do foremek i postępujemy zgodnie z przepisem podstawowym.

Dodatkowe informacje

Czas przyrządzenia: 15 min.

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 12

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.