Przepisy

Chleb sojowo-ryżowy

Składniki
  • 15 g suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki klarownego miodu
  • 225 ml letniej wody
  • 300 g mąki z brązowego ryżu
  • 50 g mąki sojowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka substytutu jaja, wymieszanymi z 2 łyżkami wody
  • bezmleczna margaryna do natłuszczania formy
Sposób przygotowania

1.Wymieszaj drożdże, miód i wodę w małym garnuszku i pozostaw w ciepłym miejscu, aż zaczyn zacznie parować.
2.W misce wymieszaj mąkę ryżową, mąkę sojową i sól. Zrób dołek i wlej substytut jaj. Dodaj zaczyn z drożdży . Wymieszaj żeby powstało gładkie , odstające od ręki ciasto. Jeżeli trzeba dolej troszkę wody.
3.Włóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy i zamknij w dużej torebce foliowej. Zostaw w ciepłym miejscu na godzinę, żeby urosło lub do momentu, gdy podwoi swoją objętość. Wyjmij z torebki foliowej i piecz we wcześniej rozgrzanym do temperatury 200st C piekarniku przez około 30-45minut.

DLA UROZMAICENIA
Przed wstawieniem do piekarnika na wierzchu ciasta możesz ułożyć 2 gałązki rozmarynu i łyżkę nasion dyni.

Dodatkowe informacje

Czas przyrządzenia: 30 min.

Poziom trudności: średni

Liczba porcji: 15

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0