Składniki

  • 300 g maki (250+50)
  • 250 ml wody
  • 100 g masła
  • 100 g niesłodzonego kakao
  • 400 g cukru
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g poszatkowanych orzechów (opcjonalnie)
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii

Opis wykonania

Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni. Natłuszczamy blachę, w której będziemy piec. W rondelku mieszamy 50 g mąki i wodę. Gotujemy na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Przekładamy do miski i czekamy, aż nieco ostygnie.

W małym rondelku roztapiamy masło. Kiedy stopnieje, dodajemy kakao i mieszamy, aż masa będzie gładka. Ubijamy cukier i wanilię ze schłodzoną mąką. Mieszamy masę, aż połączą się dobrze wszystkie składniki. Osobno łączymy pozostałą mąkę, proszek do pieczenia i sól, a następnie mieszamy z przygotowaną masą kakaową. Dodajemy orzechy (opcjonalnie). Równo wykładamy masę na przygotowaną blachę do pieczenia.

Pieczemy 20-25 minut w rozgrzanym piekarniku. Zanim pokroimy ciasto na kwadraty, zaczekajmy, aż będzie schłodzone.