Alergie pokarmowe NABIAŁ

Białko jaja kurzego

Jajka

Alergia na białko jaj zaczyna się już we wczesnym dzieciństwie. Do uczulenia może dojść już w wieku płodowym, a obecność antygenów w mleku matki może uczulać noworodka. Bardzo często objawy nadwrażliwości na białko jaj występują po pierwszym ich spożyciu przez dziecko.

Objawy

Jajko gotowane

Białko jaja kurzego może wywoływać szereg reakcji niepożądanych. Może być przyczyną wstrząsu anafilaktycznego, czasem o ciężkim przebiegu, jak również przyczyną wymiotów i bólu brzucha, a także wysiewu pokrzywki.

Nieraz białko zaostrza AZS (atopowe zapalenie skóry) powodując świąd, również u dorosłych. Rzadziej występują napady astmy i nieżyt nosa.

Co uczula w białku jaja kurzego

Osoby uczulone wykazują nadwrażliwość na kilka alergenów, czasem tylko na jeden. Jednak nie ma tu reguły – każda osoba może wykazywać uczulenie na różne antygeny. Wyodrębnione są cztery, najczęściej uczulające: owoalbumina, owomukoid, owotransferyna i lizozym.

Zapobieganie

Alergia na białko jaja kurzego występuje najczęściej u noworodków i dzieci, jednakże całkowite wyeliminowanie jaj kurzych nie gwarantuje zabezpieczenia dziecka przed alergią. Dieta eliminacyjna jest polecana matkom karmiącym, jednakże dane te nie są do końca potwierdzone. Gotowanie jaj także nie zabezpiecza przed pojawieniem się uczulenia.

Wykazano, że główne proteiny białka jaja kurzego są także alergenami wziewnymi. Rozpoznanie alergii wziewnej i pokarmowej nazywa się zespołem jajo-jajo, bardzo często chorzy tolerują jaja gotowane, wykazując brak tolerancji dla surowych. Eliminując z diety jajko nie mamy gwarancji pozbycia się alergenu, często pokarmy zawierają śladowe ilości alergenu, wywołując tym samym reakcję alergiczną.

Jajko sadzoneW przypadku silnej alergii należy skrupulatnie czytać etykiety przed spożyciem produktu.

Jeśli masz nadwrażliwość pokarmową na pszenicę unikaj produktów spożywczych zawierających –

  • białka
  • albuminy
  • witeliny
  • mukoidy