Alergie pokarmowe POZOSTAŁE ALERGIE POKARMOWE

Barwniki w żywności typu E100

Barwniki w żywności typu E100

Słynne dodatki E straszą nas z etykiet wielu produktów spożywczych. Rzadko kto ma jednak świadomość, że to one mogą wywoływać alergię, a nie tyle sam produkt spożywczy (ser na bazie mleka czy mięso), po który wybraliśmy się do sklepu.

barwnik syntetyczny kolor w czym występuje niepożądane działania alergiczne
E 102 – tartrazyna żółty zupy w proszku, napoje, desery w proszku i polewy, konserwowa kukurydza i groszek, serowe krakersy, marcepan, wyroby cukiernicze, napoje bezalkoholowe, dżemy, kasze, płatki zbożowe, musztardy, miód sztuczny uwalnia histaminę, wzmaga nietolerancję salicylanów (po jagodach, malinach, aspirynie), może wywołać pokrzywkę, zapalenie skóry, katar sienny, bóle głowy, problemy z koncentracją, wysypkę, swędzenie warg i języka, anafilaksję
E 104 – żółcień chinolinowa zielonkawożółty barwnik do lodów, galaretek, cukierków na kaszel, napojów gazowanych astma, wysypka, pokrzywka, stan zapalny skóry, anafilaksja; wyzwala histaminę, wzmacnia alergie na aspirynę
E 110 – żółcień pomarańczowa pomarańczowy zupy, galaretki i napoje w proszku, marcepan, likiery owocowe, kasze, konserwy rybne, wyroby cukiernicze może wystąpić u osób z nietolerancją salicylanów, wzmaga astmę przez pobudzanie wydzielania histaminy, może wywołać katar sienny, pokrzywkę czy wypryski
E 122 – azorubina czerwony rolady, serniki, budynie, kisiele, galaretki, cukierki, dżemy, konfitury, marcepan, napoje, wino, jogurty wzmaga astmę, katar sienny
E 124 – czerwień koszelinowa czerwony galaretki i ciasta w proszku, zupy pomidorowe, polewy do deserów, dżemy, napoje, lody, barwniki do skorupek jaj wzmaga astmę, katar sienny
E 151 – czerń brylantowa czarny wyroby cukiernicze, napoje spirytusowe problemy jelitowe, uczulenie
E 155 – brąz HT brązowy aromatyzowane napoje bezalkoholowe, owoce kandyzowane, herbatniki, ciastka, wafle, lody, desery, sery topione, konserwy w occie, sosy, przyprawy, musztardy, pasty rybne, surimi, ikra ryb, ryby wędzone, sneksy, zupy w proszku nasila astmę, wzmaga nietolerancję na salicylany
E 123 – amarant czerwony ikra ryb, napoje alkoholowe o zawartości alkoholu< 15% poza winem i piwem, aperitify, aromatyzowane gorzkie wina gronowe, napoje winopochodne nieżyt nosa, nasila astmę
E 128 – czerwień 2G czerwony hamburgery, kiełbaski z przetworami zbożowymi pokrzywka, obrzęk naczynioruchowy, wzmaga astmę
E 154 – brąz FK brązowa mieszanka 6 barwników wędzone ryby podrażnia jelita, wzmaga astmę
E 180 – litolrubina czerwony powłoki serów problemy żołądkowo-jelitowe, nadpobudliwość, wzmaga astmę

(MCN)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *