Składniki

  • 225 g mąki z dodatkiem proszku do pieczenia + trochę do posypania
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 30 g cukru pudru
  • 45 g masła + trochę do posmarowania
  • 30 g rodzynek
  • 120 ml mleka
  • 2-3 łyżki śmietany lub mleka do glazurowania

Opis wykonania

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni. Smarujemy blachę do pieczenia masłem lub wykładamy ją pergaminem.
Przesiewamy do średniej wielkości miski suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy z cukrem.
Siekamy masło i rozcieramy z mąką, aż mieszanka będzie przypominała bułkę tartą. Dodajemy rodzynki.
Wlewamy ćwiartkę mleka i mieszamy szybko nożem. Dodajemy pozostałą część mleka, aby powstało miękkie ciasto. Nie można mieszać ciasta zbyt długo, bo babeczki wyjdą za twarde.
Przekładamy ciasto na posypaną mąką stolnicę i rozbijamy lub wałkujemy na placek i rozbijamy lub wałkujemy na placek grubości 2 cm.
Wycinamy babeczki posypaną mąką foremką o średnicy 5 cm. Zbieramy skrawki, formujemy z nich kulę i wycinamy kolejne babeczki.
Układamy je na blasze do pieczenia i smarujemy śmietaną albo mlekiem.
Pieczemy w górnej części piekarnika 10- 12 minut, aż babeczki ładnie wyrosną i będą lekko zbrązowiałe na wierzchu, a spód będzie wydawał głuchy dźwięk, gdy się w niego postuka. Studzimy na kratce.