KOSMETYKI Życie z alergią

Algi dla alergika – na skórze i w diecie

Algi dla alergika - na skórze i w diecie

Glony zawierają wiele cennych składników, a przede wszystkim chlorofil. Działają bezpośrednio na ochronę komórek, zaatakowanych infekcjami – szczególnie wirusami, w tym na komórki zaatakowane przez histaminę, powstającą podczas alergii.

Chlorofil jest także jednym z najsilniejszych związków roślinnych silne działających na komórki nowotworowe. Glony stosowane są od wieków w terapii guzów, raka, czerniaka, w białaczce, przy chłoniakach i włókniakach.

Germanem w alergię

Glony zawierają również pierwiastek śladowy – german, umożliwiający roślinom przekształcanie światła słonecznego w małe prądy elektryczne, rozszczepiające tlen i wodór. Wpływa to na nasze organizmy w ten sposób, że german wzbogaca organizm w tlen, co jest szczególnie istotne

  • w chorobach układu odpornościowego,
  • przy stanach infekcyjnych trudnych do konwencjonalnego leczenia
  • w chorobach nowotworowych
  • w chorobach autoimmunologicznych jak alergia, astma, reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczyca, stwardnienie rozsiane czy toczeń.

Algi dla alergika - na skórze i w diecieChińczycy od tysiącleci wykorzystują algi do leczenia obrzęków. Sprawdzają się w leczeniu cyst, obrzękniętych węzłów chłonnych, opuchlizn, zapaleń stawów, chorób skóry z towarzyszącymi zaczerwienieniami.

Algi w diecie

W porównaniu z innymi roślinami te oceaniczne zawierają najwyższą różnorodność składników odżywczo-leczniczych – i to w znacznych dawkach. Dzięki nim bez jedzenia można przetrwać na bezludnej wyspie. Dlatego popularyzują się algi w tabletkach w kilku rodzajach – zawierają *żelazo, wapń i jod”, stąd nie są zalecane osobom z nadczynnością tarczycy.

Co ciekawe – zawierają znacznie więcej wapnia niż np. mleko. Tzw. sałata morska Ulva lactuca zawiera go 25 razy więcej, zaś Alaria marginata 4 razy więcej żelaza niż wołowina.

Najczęściej występujące w diecie to spirulina i chlorella.

  • spirulina – działa korzystnie na nasz układ immunologiczny, spowalnia procesy starzenia, zmniejsza negatywne oddziaływanie środowiska, działa osłonowo na błonę śluzową żołądka oraz wspomaga detoksykację organizmu, co jest ważne m.in. dla osób przyjmujących długotrwale leki; jest polecana dla wegetarian jako uzupełnienie białka (poza okresem ciąży, karmienia i u dzieci do lat 12)
  • chlorella – słodkowodny glon jednokomórkowy, bogaty w białko i inne składniki odżywcze, popularnie spożywany w Japonii; wzmacnia układ immunologiczny, korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację, także działa detoksykacyjnie, wspomaga leczenie chorób reumatycznych, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, zaburzeń trawienia i wchłaniania oraz infekcji wirusowych, bakteryjnych i grzybiczych.

Algi często są dodatkiem do różnych produktów spożywczych, pełniąc rolę substancji zagęszczających i żelujących, poprawiając ich wygląd i smak. Kryją się pod takimi nazwami jak alginian sodu, agar, karagen lub odpowiadającymi im symbolami (E401, E406, E407).

Detoksykacja organizmu

Algi dla alergika - na skórze i w dieciePozyskiwane z alg chlorofiliny skutecznie odtruwają organizm, wypłukując toksyny (np. dioksyny) oraz rtęć i ołów. Silniejsze preparaty z alg stosuje się przy zatruciach i jako środek odtruwający np. w autyzmie czy do usuwania toksyn z mózgu, przez układ oddechowy, pokarmowy, moczowy, skórę, gruczoły potowe, łojowe, łzy i układ limfatyczny.

W kosmetyczce

Algi dostępne w drogeriach z bogatymi w aktywne składniki olejami roślinnymi oczyszczają skórę, doskonale wygładzają i nawilżają ją oraz poprawiają ukrwienie, relaksują i dodają energii.
Najskuteczniejsze są te najbogatsze w substancje odżywcze czyli algi zmikronizowane, inaczej – dobrze wysuszone. Po wymieszaniu ich z wodą mamy silnie działającą maseczkę nawilżającą, która zwęża pory. Choć wygląda jak błoto i zniechęcająco pachnie dobrze sprawdza się przy skórze suchej.
Dzięki wielu minerałom i witaminom wpływa wielorako na skórę –

  • witaminy z grupy B z alg – regenerują naskórek
  • beta-karoten, witaminy C i E – działają przeciwutleniająco, uszczelniają ściany naczyń krwionośnych i poprawiają wygląd skóry
  • cynk, fosfor, jod, magnez, miedź, mangan, wapń i żelazo – regulują czynność skóry
  • aminokwasy egzogenne – nawilżają skórę
  • białko aosaina w alg – opóźnia proces starzenia się skóry, hamując enzym rozkładający włókna elastynowe
  • węglowodany – regulują pracę gruczołów łojowych
  • karagen, kwas hialuronowy i siarczan chondroityny – działają nawilżająco
  • nienasycone kwasy tłuszczowe – działają korzystnie na barierę lipidową skóry
  • agar – jest zagęstnikiem do kosmetyków.

Algi dla alergika - na skórze i w diecieKosmetyki na bazie alg nie tylko opóźniają proces starzenia się skóry i pomagają w jej regeneracji, ale działają kojąco na skórę łojotokową lub trądzikową, oczyszczając cerę.
Skutecznie łagodzą podrażnienia skóry, wywołane np. działaniem promieni słonecznych, goleniem lub depilacją, zmiękczając skórę i nawadniając ją. Szczególnie sprawdzają się przy cerze wrażliwej.
Zmniejszają obrzęki i ciemne zabarwienia pod oczami – łatwo przenikają przez naskórek.
Rewitalizują skórę i wspomagają redukcję cellulitu, pobudzając przemianę materii w tkance tłuszczowej. Działają korzystnie też na włosy, dlatego są również składnikiem odżywek.
(NM)