Alergia przez pomidory

Reakcje mogą być różne – od zmian skórnych po obrzęk alergiczny w jamie ustnej.

Choć próby punktowe wykazują, że częstsze są krzyżowe reakcje alergiczne po spożyciu selera, marchwi (ponad dwukrotnie), ziemniaka czy jabłka – pomidor jednak wywołuje także alergię, nawet o silnych objawach, a ponadto jest zakazany u osób na diecie antyhistaminowej (przy nietolerancji histaminy).

Choć na ogół organizmy alergików reagują uczuleniem na skutek reakcji wziewnej na pyłek roślin to co 5-ty alergik uczulony na lateks ma problemy po zjedzeniu pomidorów (co drugi – po spożyciu bananów czy kiwi).

Stany zapalne skóry

Niestety pomidory mogą wywołać białkowe zapalenie skóry np. u pracowników restauracji czy barów z kanapkami, do których dodają pomidory, a nawet sprzedawców warzyw.

Zmiany skórne przypominają wyprysk, czasem są to bąble pokrzywkowe, występujące po dotknięciu łodygi pomidora czy jego liści.
AZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here