Alergie pokarmowe OWOCE i WARZYWA

Alergia przez pomidory

Alergia przez pomidory

Reakcje mogą być różne – od zmian skórnych po obrzęk alergiczny w jamie ustnej.

Choć próby punktowe wykazują, że częstsze są krzyżowe reakcje alergiczne po spożyciu selera, marchwi (ponad dwukrotnie), ziemniaka czy jabłka – pomidor jednak wywołuje także alergię, nawet o silnych objawach, a ponadto jest zakazany u osób na diecie antyhistaminowej (przy nietolerancji histaminy).

Choć na ogół organizmy alergików reagują uczuleniem na skutek reakcji wziewnej na pyłek roślin to co 5-ty alergik uczulony na lateks ma problemy po zjedzeniu pomidorów (co drugi – po spożyciu bananów czy kiwi).

Stany zapalne skóry

Niestety pomidory mogą wywołać białkowe zapalenie skóry np. u pracowników restauracji czy barów z kanapkami, do których dodają pomidory, a nawet sprzedawców warzyw.

Zmiany skórne przypominają wyprysk, czasem są to bąble pokrzywkowe, występujące po dotknięciu łodygi pomidora czy jego liści.
AZ