Alergia poskromiona?

Zespół profesor Bożeny Cukrowskiej z Centrum Zdrowia Dziecka wspólnie z naukowcami Politechniki Łódzkiej przeprowadził jedyne w naszym kraju badania wskazujące na korzystny wpływ mieszaniny tak zwanych „dobrych bakterii” na alergię u dzieci. Przebadane szczepy zostały oznaczone skrótem ŁOCK i są dostępne w aptekach.

Pani Profesor, alergia na pokarmy występująca u dzieci to najczęściej pierwszy objaw choroby alergicznej. Rodzice walczą z nią, wykluczając z diety określone potrawy

– To prawda, rodzice powinni mieć jednak świadomość, że mogą wpływać na rozwój odporności dziecka zanim pojawią się pierwsze objawy alergii. Wyniki moich badań dowodzą, że efekty może przynieść odpowiednio wczesne uzupełnienie diety probiotykami.

Alergia poskromiona?

Jak długo światowa medycyna zajmuje się na poważnie znaczeniem probiotyków w prewencji alergii?

– W 2001 roku po raz pierwszy napisał o tym zespół z Finlandii. Dotychczasowe prace kliniczno-badawcze dowodzą, że podawanie probiotyków kobietom w ciąży, a następnie dzieciom od razu po urodzeniu przez okres 6-ciu miesięcy, zmniejsza ryzyko rozwoju alergii w dalszym życiu.

O jakich probiotykach tu mówimy?

– Chodzi o żywe bakterie, najczęściej z rodzaju Lactobacillus lub Bifidobacterium, które zostały wyizolowane z przewodu pokarmowego zdrowych ludzi. Te bakterie, podane doustnie, modulują skład mikroflory jelitowej, jak również bezpośrednio wpływają na układ odpornościowy. U dzieci, po podaniu probiotyków, dochodzi do zwiększenia liczby bakterii z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium oraz do aktywacji układu immunologicznego w kierunku procesów antyalergicznych. Jednak nie wszystkie probiotyki mają taki wpływ.