Alergia u dzieci CHOROBY ALERGICZNE I DIAGNOSTYKA

Alergia pokarmowa u małych dzieci – jak przeciwdziałać?

Alergia pokarmowa u małych dzieci - jak przeciwdziałać?

Mija 6 miesięcy i bez względu na to, czy maleństwo jest karmione naturalnie czy mlekiem zastępczym, musi zacząć poznawać nowe smaki. Dziecko przyzwyczajone do smaku mleka, czuje się komfortowo.

Kiedy podajemy coś nowego musi nie tylko przyzwyczaić się do nowego smaku i konsystencji pokarmu, ale i nauczyć się jedzenia w zupełnie nowy sposób.

Słoiczkowy start

Zasada jest prosta – zaczynamy od dań jednoskładnikowych. Jako pierwszą podaje się zwykle marchewkę.
Można oczywiście przygotować posiłek samodzielnie, jednak rzadko mamy stuprocentową pewność, że warzywa, które kupujemy nie mają dodatków chemicznych, a tylko takie są wskazane dla najmłodszych dzieci. Tu z pomocą przychodzą producenci żywności dla najmłodszych – w małych słoiczkach. Nie ma możliwości odgrzewania, niewskazanego dla małych brzuszków.

W skład wchodzą, w zależności od wieku, jeden, dwa lub trzy składniki. Pozwala to na stwierdzenie, który składnik wywołuje (jeśli wywołuje) alergię.

Posiłki dla niemowląt są produkowane z warzyw pochodzących z upraw ekologicznych. Zrezygnowano w nich ze wszystkich środków chemicznych. Chwasty są usuwane ręcznie. Ziemię uprawia się jedynie metodami zgodnymi z naturą. Hodowla zwierząt odbywa się wyłącznie w naturalnych warunkach.

Takie posiłki są oznaczone znaczkiem BIO z zielonym listkiem. Na słoiczkach umieszczane są nazwy i kody jednostek certyfikujących produkty.

Alergia pokarmowa u małych dzieci - jak przeciwdziałać?Posiłki dla dzieci zagrożonych alergią oznaczone są zieloną literą A. Oznacza to, że przygotowane są z niewielu składników, co pozwala rozpoznać ewentualną przyczynę reakcji alergicznej, z produktów, które uważane są za najmniej alergizujące – bez konserwantów, stabilizatorów, barwników, sztucznych środków słodzących, cukru, syntetycznych aromatów. Nie zawierają mleka krowiego i jego przetworów, soi, ryb, orzechów, glutenu, jajek, owoców cytrusowych, czekolady.

HIPP, Nestle, Gerber, Bebilon i wielu innych producentów prześciga się dziś w ulepszaniu żywności dla najmłodszych – to w końcu od tych pierwszych miesięcy życia zależy najwięcej, a ciągły wzrost liczby osób zapadający na różnego rodzaju alergie, w tym alergię pokarmową, jak najbardziej uzasadnia te starania. Starszym dzieciom można podawać więcej produktów z wit. D, co pomaga w zwalczaniu alergii pokarmowych.

Urozmaicamy menu

Nowe produkty do diety tak małego dziecka najlepiej jest włączać przed południem, by w ciągu dnia obserwować dziecko i szybciej zareagować na ewentualne pierwsze objawy uczulenia.

Każdy nowy produkt należy wprowadzać w niewielkich ilościach (np. 1 mała łyżeczka)i po 7-10 dniach – jeśli nie wystąpiła u dziecka reakcja alergiczna – można do włączyć kolejny produkt.

 

Mięso w diecie

Gdy do menu malucha wprowadzimy mięso – w 7. miesiącu będzie to mięso indyka, a 2-3 miesiące później miesiącu chudą wołowinę czy wieprzowinę to zdecydowanie lepiej podawać mięso bez rosołu, bo to w nim pozostaje sporo alergizującego białka.

Lepiej na własną rękę – bez konsultacji z lekarzem – nie wprowadzać do diety produktów z glutenem, tj. ze zbożami (pieczywa, makaronów), a dopiero po skończeniu 12-18 m-cy dodawać do diety białko jaj, wołowinę, cielęcinę, ryby, cytrusy, truskawki czy poziomki, pomidory, seler, pietruszkę, soję.
Kakao, czekoladę czy orzechy – pomału dopiero po drugim roku życia.

Próby prowokacyjne

stosuje się za wskazaniem alergologa, gdy dziecko wykazuje alergię pokarmową – wówczas co 1-2 miesiące podaje się maluchowi mała ilość danego produktu, a jeśli wciąż wywołuje on reakcję uczuleniową, trzeba go wyeliminować na dłużej i spróbować ponownie po ukończeniu 3. roku życia, gdy tolerancja na produkty się zwiększa.

Alergia pokarmowa u małych dzieci - jak przeciwdziałać?Gdy dziecko jest uczulone na gluten dieta eliminacyjna może być bardziej długotrwała. Stosować trzeba dietę bezglutenową – skrobi lub białka roślinnego niewiadomego pochodzenia w składzie.

W tym okresie wielu malców zaczyna uczęszczać do przedszkola, w którym opiekunowie powinni być dokładnie poinformowani o rodzaju alergii u dziecka. Mają pilnować, co dziecko je w przedszkolu i jak zareagować w razie ostrej reakcji (nawet wstrząsu anafilaktycznego).

Jednak to rodzice muszą nauczyć dziecko diety, jak i odmawiania innym dzieciom, które częstują kanapkami, lodami, przetworami mlecznymi czy z jaj.