Alergie pokarmowe POZOSTAŁE ALERGIE POKARMOWE

Alergia na zioła i przyprawy a ich obróbka termiczna

Alergia na zioła i przyprawy a ich obróbka termiczna

Mogą bowiem być przyczyną alergii pokarmowych, kontaktowych i wziewnych – na szczęście ten rodzaj alergii jest dość rzadki (to jedynie 2-4% alergii pokarmowych).

Są dodawane do tak wielu gotowych produktów i potraw (niemal nie sposób uniknąć ich w restauracjach), że skuteczne ich wyeliminowanie bywa sporym problemem dla osób nadwrażliwych.

Warto wiedzieć, że 30-35% wszystkich aptecznych leków jest na bazie roślin, zatem ich spożycie może podnosić ryzyko reakcji alergicznych.

Alergia na zioła i przyprawy a ich obróbka termiczna

Uczulenie na przyprawy

występuje głównie jako reakcja krzyżowa – u osób dorosłych oraz młodzieży cierpiących na alergię na pyłki bylicy i brzozy, czasem i selera. U tych alergików ryzyko reakcji jest wysokie w przypadku takich przypraw jak:

  • anyż,
  • curry,
  • czosnek,
  • kolendra,
  • oregano,
  • papryka ostra w proszku,
  • pieprz kajeński, pieprz zielony,
  • ziarna kopru włoskiego.

Mniej alergizują – bazylia, kminek, jagody jałowca, papryka słodka w proszku, pieprz czarny, gorczyca, zioła prowansalskie. Najmniej – cząber, chrzan, estragon, goździki, gałka muszkatołowa, wanilia, liść laurowy, majeranek, tymianek czy pieprz biały.

Obróbka termiczna

Alergia bywa reakcją jedynie na świeże zioła, które po obróbce termicznej tracą alergizujące właściwości. Lecz nie wszystkie – alergię powodować mogą curry, pieprz kajeński czy zielony w potrawach smażonych, duszonych czy pieczonych nawet w wysokich temperaturach.

Jakie objawy mogą wywołać zioła i przyprawy?

  • reakcje natychmiastowe tj. pokrzywka i obrzęk naczyniowo-ruchowy – po anyżu, koprze włoskim, kolendrze, kminku
  • reakcje na aldehydy i alkohole – obrzęk dziąseł, zaostrzenie wyprysków powstałe w kontakcie z innymi produktami roślinnymi, nasilenie potnicy np. po cynamonie
  • reakcje krzyżowe – alergia pokarmowa w reakcji u uczulonych na pyłki roślin zielnych
  • u uczulonych na pylenie brzozy, olchy i leszczyny – alergia pokarmowa na curry
    AC

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *