Alergia na zioła i przyprawy a ich obróbka termiczna

Mogą bowiem być przyczyną alergii pokarmowych, kontaktowych i wziewnych – na szczęście ten rodzaj alergii jest dość rzadki (to jedynie 2-4% alergii pokarmowych).

Są dodawane do tak wielu gotowych produktów i potraw (niemal nie sposób uniknąć ich w restauracjach), że skuteczne ich wyeliminowanie bywa sporym problemem dla osób nadwrażliwych.

Warto wiedzieć, że 30-35% wszystkich aptecznych leków jest na bazie roślin, zatem ich spożycie może podnosić ryzyko reakcji alergicznych.

Alergia na zioła i przyprawy a ich obróbka termiczna

Uczulenie na przyprawy

występuje głównie jako reakcja krzyżowa – u osób dorosłych oraz młodzieży cierpiących na alergię na pyłki bylicy i brzozy, czasem i selera. U tych alergików ryzyko reakcji jest wysokie w przypadku takich przypraw jak:

  • anyż,
  • curry,
  • czosnek,
  • kolendra,
  • oregano,
  • papryka ostra w proszku,
  • pieprz kajeński, pieprz zielony,
  • ziarna kopru włoskiego.