Alergie pokarmowe POZOSTAŁE ALERGIE POKARMOWE
Alergia na zioła i przyprawy a ich obróbka termiczna

Mogą bowiem być przyczyną alergii pokarmowych, kontaktowych i wziewnych – na szczęście ten rodzaj alergii jest dość rzadki (to jedynie 2-4% alergii pokarmowych).
Są dodawane do tak wielu gotowych produktów i potraw (niemal nie sposób uniknąć ich w restauracjach), że skuteczne ich wyeliminowanie bywa sporym problemem dla osób nadwrażliwych.
Warto wiedzieć, że 30-35% wszystkich aptecznych leków jest na bazie roślin, zatem ich spożycie może podnosić ryzyko reakcji alergicznych.
Uczulenie na przyprawy
występuje głównie jako reakcja krzyżowa – u osób dorosłych oraz młodzieży cierpiących na alergię na pyłki bylicy i brzozy, czasem i selera. U tych alergików ryzyko reakcji jest wysokie w przypadku takich przypraw jak:
- anyż,
- curry,
- czosnek,
- kolendra,
- oregano,
- papryka ostra w proszku,
- pieprz kajeński, pieprz zielony,
- ziarna kopru włoskiego.
Mniej alergizują – bazylia, kminek, jagody jałowca, papryka słodka w proszku, pieprz czarny, gorczyca, zioła prowansalskie. Najmniej – cząber, chrzan, estragon, goździki, gałka muszkatołowa, wanilia, liść laurowy, majeranek, tymianek czy pieprz biały.
Obróbka termiczna
Alergia bywa reakcją jedynie na świeże zioła, które po obróbce termicznej tracą alergizujące właściwości. Lecz nie wszystkie – alergię powodować mogą curry, pieprz kajeński czy zielony w potrawach smażonych, duszonych czy pieczonych nawet w wysokich temperaturach.
Jakie objawy mogą wywołać zioła i przyprawy?
- reakcje natychmiastowe tj. pokrzywka i obrzęk naczyniowo-ruchowy – po anyżu, koprze włoskim, kolendrze, kminku
- reakcje na aldehydy i alkohole – obrzęk dziąseł, zaostrzenie wyprysków powstałe w kontakcie z innymi produktami roślinnymi, nasilenie potnicy np. po cynamonie
- reakcje krzyżowe – alergia pokarmowa w reakcji u uczulonych na pyłki roślin zielnych
- u uczulonych na pylenie brzozy, olchy i leszczyny – alergia pokarmowa na curry
AC
« W pokoju małego alergika