Alergie pokarmowe RYBY I OWOCE MORZA

Alergia na owoce morza

Alergia na owoce morza

Uczulać mogą wszystkie owoce morza, tak więc alergia może być wywołana m.in. przez:

  • raki,
  • kraby,
  • homary,
  • małże,
  • kalmary,
  • ślimaki,
  • ostrygi,
  • ośmiornice,
  • langusty.

Alergia na owoce morza

Alergeny zawarte w mięsie owoców morza są odporne nawet wysoką temperaturę, dlatego są bardzo niebezpieczne. Niektóre osoby reagują alergicznie już nawet na sam zapach gotowanych skorupiaków, mięczaków, ślimaków czy głowonogów. Groźne są też skaleczenia o skorupkę czy pancerzyk skorupiaka.

Alergia na owoce morza występuje coraz częściej, a jej objawy mogą być zagrożeniem dla życia osoby chorej, gdyż zazwyczaj są bardzo gwałtowne.

Odnotowuje się więcej przypadków uczulenia na kraby, homary czy langusty, natomiast mało jest przypadków alergii na kalmary czy ostrygi. Co ważne, czasami pojawiają się reakcje krzyżowe z niektórymi gatunkami ryb (osoba uczulona na mięso ryb może być również uczulona na owoce morza) oraz alergia krzyżowa z alergenami roztoczy kurzu domowego.

Objawy uczulenia

Objawy, do jakich może dojść w przypadku uczulenia na owoce morza, są bardzo podobne do tych, do jakich może dojść w przypadku uczulenia na ryby. Są to więc m.in.:

  • zaburzenia w przewodzie pokarmowym,
  • zaburzenia dróg oddechowych,
  • różne zamiany skórne takie jak świąd, pokrzywka, wysypka,
  • ucisk w klatce piersiowej,
  • nieżyt nosa,
  • nieżyt spojówek,
  • wymioty,
  • biegunka,
  • bóle brzucha.

 

Alergia na owoce morza a dieta

Osoby z alergią na owoce morza koniecznie muszą przejść na dietę, z której zostaną wykluczone wszelkie skorupiaki i mięczaki. Jeśli dodatkowo występuje uczulenie na ryby, to dieta powinna być wzbogacona o produkty zawierające minerały, białka, witaminy i zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe. W jadłospisie na pewno powinny znaleźć się owoce oraz rośliny strączkowe.

Osoba z alergią – oprócz stosowania właściwej diety wykluczającej owoce morza – powinna być pod opieką lekarza-alergologa, a także powinna nosić ze sobą strzykawkę z adrenaliną, która rozszerza drogi oddechowe w przypadku zetknięcia z alergenem. Zapobieganie jest najlepszym sposobem na uniknięcie przykrych objawów.

Należy szczególną uwagę zachować w restauracjach serwujących owoce morza, gdyż nawet zjedzenie tam pozornie bezpiecznej potrawy może spowodować reakcję alergiczną, jeśli w kuchni nie zostały zachowane odpowiednie warunki higieniczne. Najlepiej w ogóle zrezygnować z tego typu lokali.

S. Sosnowska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0