Alergia na owoce morza

Uczulać mogą wszystkie owoce morza, tak więc alergia może być wywołana m.in. przez:

  • raki,
  • kraby,
  • homary,
  • małże,
  • kalmary,
  • ślimaki,
  • ostrygi,
  • ośmiornice,
  • langusty.

Alergia na owoce morza

Alergeny zawarte w mięsie owoców morza są odporne nawet wysoką temperaturę, dlatego są bardzo niebezpieczne. Niektóre osoby reagują alergicznie już nawet na sam zapach gotowanych skorupiaków, mięczaków, ślimaków czy głowonogów. Groźne są też skaleczenia o skorupkę czy pancerzyk skorupiaka.

Alergia na owoce morza występuje coraz częściej, a jej objawy mogą być zagrożeniem dla życia osoby chorej, gdyż zazwyczaj są bardzo gwałtowne.

Odnotowuje się więcej przypadków uczulenia na kraby, homary czy langusty, natomiast mało jest przypadków alergii na kalmary czy ostrygi. Co ważne, czasami pojawiają się reakcje krzyżowe z niektórymi gatunkami ryb (osoba uczulona na mięso ryb może być również uczulona na owoce morza) oraz alergia krzyżowa z alergenami roztoczy kurzu domowego.