Alergie pokarmowe NABIAŁ

Alergia na nabiał

Alergia na nabiał

Alergia na mleko

Pojęcie alergii na nabiał jest bardzo ogólne, bowiem uściślając jest to alergia na białko mleka krowiego. Alergia ta najczęściej występuje u dzieci, ale może pojawić się także i u młodzieży i osób dorosłych. Alergia ta objawia się po wypiciu mleka, po zjedzeniu jakichś produktów mlecznych, ale także w przypadku wdychania mleka w proszku bądź tzw. pyłu mlecznego.

Objawy alergii na nabiał

Objawy dotyczą przede wszystkim układu pokarmowego. Najczęściej występującymi objawami są:

  • biegunka,
  • wymioty,
  • krwawienia z przewodu pokarmowego,
  • ból brzucha,
  • kolka.

Alergia na nabiał

Mogą pojawić się inne objawy, m.in.:

  • kaszel,
  • obrzęk śluzówek nosa,
  • przekrwienie śluzówek nosa,
  • przyśpieszony oddech,
  • wyprysk alergiczny,
  • pokrzywka.

Mogą się pojawiać także i inne objawy takie jak zaburzenia rytmu serca, zaburzenia zachowania czy zaburzenia wzrostu i rozwoju.

Dieta alergika

Najlepszym sposobem jest zmiana diety i wyeliminowanie produktów, które są przyczyną alergii. I tak osoby uczulone ze swojej diety muszą wyeliminować m.in.:

  • mleko pod każdą postacią,
  • jaja i produkty z ich zawartością,
  • lody śmietankowe,
  • budynie,
  • gotowe produkty zawierające mleko,
  • jogurty,
  • masło i margarynę,
  • sery i twarogi,
  • śmietanę,
  • wszelkie wyroby piekarnicze, które zawierają mleko, śmietanę lub jajka.

Alergia na nabiał

Osoby z alergią na nabiał bardzo często cierpią także na alergię na wołowinę, dlatego też z diety powinny wyeliminować wołowinę i wszelkie gotowe produkty, które zawierają ją w swoim składzie.

Niektóre osoby stosują zamienniki mleka krowiego – mleko owcze oraz mleko kozie. Jest to jednak ryzykowne postępowanie, gdyż może dojść do reakcji krzyżowej, czego konsekwencją będzie wtórna alergia.

Osoby z alergią na nabiał mogą spożywać mleko, ale po uprzedniej sterylizacji. Na czym polega sterylizacja mleka? Mleko poddawane jest temperaturze 110 do 115°C przez pół godziny. W tej temperaturze alergeny powodujące uczulenia giną, a więc mleko jest bezpieczne dla alergików.
Poleca się także wizytę u dietetyka. Specjalista ułoży odpowiednia dietę bądź podpowie, jakie są dobre źródła wapnia. Mleko jest zazwyczaj przedstawiane jako bardzo dobre źródło wapnia, ale są także i inne, m.in. zielone warzywa.

Z alergii na nabiał można wyrosnąć. Są osoby, u których ta alergia zanika wraz z wiekiem. Ważne jest jednak, aby w przypadku podejrzeń udać się do specjalisty. Prawidłowe rozpoznanie rodzaju alergii znacznie wpłynie na komfort życia i pozwoli na uniknięcie przykrych objawów.

Sabina Sosnowska