Składniki

  • 10 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 bulwa kopru włoskiego, pokrojona na plasterki
  • ½ główka endywii podzielonej na listki
  • 1 cykoria pokrojona na plasterki
  • 1 mała sałata radicchio, podzielona na listki i porwana
  • 8 rzodkiewek pokrojonych na grube plasterki
  • ½ łyżki kaparów
  • 8 czarnych oliwek
  • Garść liści bazylii
  • 4 łyżki stołowe sosu vinaigrette
  • Sól, pieprz

Opis wykonania

Składniki do sosu Vinaigrette
150ml oleju
5 łyżek octu jabłkowego, białego wina lub octu balsamicznego
1 ząbek czosnku
1 łyżka musztardy francuskiej, bez dodatku pszenicy
1 gałązka ziół
1 łyżeczka klarowanego miodu
Szczypta papryki
Sól, pieprz

Porcja na 200ml sosu
Czas przygotowania: 5 minut

Opis wykonania sosu

1.Umieść wszystkie składniki w zakręconym słoiku i dobrze wymieszaj potrząsając.
2.Przechowuj w lodówce. Sałatkę polewaj krótko przed podaniem.

UWAGA
Używaj oleju kukurydzianego lub krokoszowego, a dla wzmocnienia smaku oliwy z oliwek.

Opis wykonania potrawy

1.Umieść pomidorki w piekarniku pod rozgrzanym rusztem lub na patelni i piecz, aż będą miękkie i lekko przypieczone. Skrop je octem winnym, posyp solą i pieprzem.
2.Opiecz na grillu lub podsmaż koper włoski. Włóż pomidory i koper do miski.
3.Do gorących warzyw dodaj endywię, sałatę radichcio, rzodkiewki, kapary, czarne oliwki i listki bazylii. Polej sosem i wymieszaj podawaj od razu.