MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Racuchy drożdżowe z jabłkami


Składniki

  • 500 g mąki pszennej (2 i ½ kubka)
  • 375 ml ciepłego mleka owsianego (1 i ½ kubka)
  • 2-3 łyżki cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Opis wykonania

przepis dla osób – bez jajek i bez mleka krowiego

Ads code goes here

Przygotować rozczyn: Drożdże rozkruszyć do kubka, posypać cukrem, dodać 50ml lekko podgrzanego mleka, wymieszać, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać uzyskując konsystencję gęstej śmietany, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce /bez przeciągów/
Kubek umieścić w misce, w której będziemy wyrabiać ciasto
Wyrośnięty rozczyn przelać do miski, dodać przesianą mąkę, posolić i dokładnie wymieszać (przy użyciu miksera)
Odstawić ponownie do wyrośnięcia, przykryć czystą ściereczką
Przygotować jabłka: umyć, obrać i pokroić na małe talarki
Rozgrzać patelnię, dodać olej i nakładać wyrośnięte ciasto porcjami
Smażyć na średnim ogniu najpierw z jednej strony, gdy się lekko zaczną rumienić od spodu położyć na górną część placuszka kilka kawałków jabłka, a następnie przewrócić placek na drugą stronę by dosmażyć tę część z jabłkiem
Podawać najlepiej zaraz po usmażeniu, gorące posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij