MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Pasztet z zająca na Wielkanoc


Składniki

  • 50 dkg mięsa z zająca
  • 50 dkg wieprzowiny mielonej
  • 15 dkg surowego boczku lub słoniny
  • dwie czerstwe bułki
  • około 15 ziarenek jałowca
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • pieprz świeżo zmielony
  • 5 jajek
  • 1 duża cebula lub 2 małe
  • pietruszka
  • kilka suszonych grzybów
  • sól
  • masło i tarta bułka do posmarowania formy

Opis wykonania

Mięso , grzyby i warzywa trzeba udusić w garnku przez około 60 minut. Nie dodawać soli, ani na razie nie doprawiać.
Następnie w wywarze z mięsa namoczyć bułki.
Kolejnym etapem przygotowania pasztetu jest zmielenie wszystkiego w maszynce do mięsa; powtarzamy tę czynność 2- 3 razy dodając zmieloną wieprzowinę, jajka, przyprawy; solimy do smaku.
Gdy już będzie wszystko gotowe – wkładamy masę do formy, którą wcześniej wysmarowaliśmy masłem i bułką tartą, a na wierzch układamy plaster słoniny lub boczku i pieczemy przez 66 minut w piekarniku; ustawiamy na 185 stopni.

Ads code goes here

…. a później, to już tylko życzymy sobie dzieląc się jajeczkiem Wesołego Alleluja i zabieramy się za wcinanie pysznych wielkanocnych potraw 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij