Składniki

  • 3 duże dojrzałe mango (ważące w sumie 650-700 g)
  • 125 g cukru pudru
  • 120 ml wody
  • 1 limonka – skórka i sok
  • 4 łyżki jogurtu lub bezmlecznego zamiennika (np. sojowego)

Opis wykonania

wydrąż wszystkie mango, by uzyskać jak najwięcej miąższu – powinno go być 400 ml (2 szklanki); wodę podgrzej z cukrem i mieszaj w małym rondlu aż cukier się rozpuści, ostudź – mamy szklankę syropu (200 ml)
robotem zmiksować miąższ mango, syrop, skórkę i sok z limonki i jogurt, mrozić w zamrażalniku ok. 4 godziny rozbijając co 1,5-2 godz kryształy lodu i mieszając podczas mrożenia – aż lody zamrożą się całkowicie
otrzymamy bardzo aromatyczne, gładkie i odświeżające lody jogurtowe z mango.