MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Galusany wśród alergenów


Galusany wśród alergenów

Kwas galusowy jest stosowany w formie estrów jako antyoksydant i konserwant, bez smaku i zapachu. Może uczulać w produktach spożywczych, ale i kosmetykach natłuszczających.

Od niemal 70 lat estry kwasu galusowego są stosowane do zapobiegania utlenianiu nienasyconych kwasów tłuszczowych.

W żywności estry występują jako E310-312. Najwięcej galusanów zawierają oleje, margaryny, majonez, masło arachidowe, konserwy rybne i smalec.

Ads code goes here

Co powodują galusany?

Poza schorzeniem zawodowym czyli wypryskiem zawodowym u piekarzy, problemy skórne mogą wystąpić u wszystkich stosujących kosmetyki z ich dodatkiem – np. szminki do ust, wywołujące zmiany na wargach.

Zdarza się, że objawom skórnym towarzyszy reakcja na galusany w tłuszczach.

Konieczne jest wówczas (po dodatnim wyniku próby płatkowej) zrezygnować ze spożywania tłuszczu z tym antyutleniaczem.

Gdzie występuje?

Galusan propylu występuje w wazelinie, kremach na łuszczycę, rzadziej – w balsamach natłuszczających np. mających chronić skórę przed promieniowaniem słonecznym.

Czytaj o wszystkich alergenach w opracowaniu „Alergeny” E. Rudzkiego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij