MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Benedyktyńska zupa piwna


Składniki

  • 1 sprawiony pstrąg
  • 1 cebula
  • 1 i 1/2 szklanki jasnego piwa
  • 400 ml rosołu z drobiu
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 8 kromek bułki bezglutenowej
  • 5 dag masła
  • 5 dag startego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Opis wykonania

Pstrąga myjemy i tniemy na filety, usuwając ości. Kroimy w kostkę.
W rondlu topimy połowę masła, rumienimy posiekaną cebulę. Wlewamy piwo i rosół, gotujemy na wolnym ogniu 5 minut. Wkładamy rybę, gotujemy na małym ogniu przez kolejnych pięć minut.

Ads code goes here

Na patelni podgrzewamy resztę masła. Wkładamy kromki bułki, podsmażamy na rumiano, odwracamy, posypujemy parmezanem. Smażymy jeszcze przez 2-3 minuty.

Zupę doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy ze śmietaną i mocno podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia.

Wlewamy do podgrzanych talerzy, posypujemy natką pietruszki. Podajemy z grzankami z pieczywa bezglutenowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij