MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Alergia przez pomidory


Alergia przez pomidory

Powodem reakcji alergicznych są często nie tylko pojedyncze alergeny, ale i reakcje krzyżowe np. pomidora z lateksem gumy czy brzozą, wywołujące różne reakcje.

Reakcje mogą być różne – od zmian skórnych po obrzęk alergiczny w jamie ustnej.

Choć próby punktowe wykazują, że częstsze są krzyżowe reakcje alergiczne po spożyciu selera, marchwi (ponad dwukrotnie), ziemniaka czy jabłka – pomidor jednak wywołuje także alergię, nawet o silnych objawach, a ponadto jest zakazany u osób na diecie antyhistaminowej (przy nietolerancji histaminy).

Ads code goes here

Choć na ogół organizmy alergików reagują uczuleniem na skutek reakcji wziewnej na pyłek roślin to co 5-ty alergik uczulony na lateks ma problemy po zjedzeniu pomidorów (co drugi – po spożyciu bananów czy kiwi).

Stany zapalne skóry

Niestety pomidory mogą wywołać białkowe zapalenie skóry np. u pracowników restauracji czy barów z kanapkami, do których dodają pomidory, a nawet sprzedawców warzyw.

Zmiany skórne przypominają wyprysk, czasem są to bąble pokrzywkowe, występujące po dotknięciu łodygi pomidora czy jego liści.
AZ

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij