świąteczne ciasteczka

Alergicy także zasługują na coś pysznego i słodkiego na święta Bożego Narodzenia. Bez tradycyjnej mąki, czy innych uczulających składników upieczemy równie dobre łakocie. Świąteczne ciasteczka bez glutenu zaskoczą swoim smakiem nie tylko najmłodszych.

Ciasteczka na święta

Świąteczne wypieki wypełniają kuchnię niepowtarzalnym aromatem. Przyprawy i bakalie doskonale komponują się z innymi składnikami, tworząc istne smakołyki. Domowe ciasteczka możemy zawiesić na choinkę czy podarować bliskim. Ciastka wypieka się głównie z mąki pszennej, w której gluten jest źródłem alergii. Dziś prezentujemy bezpieczne przepisy, na świąteczne ciasteczka bezglutenowe.

Pierniczki ze śliwkami

Składniki:

  • 1 szklanka mąki bezglutenowej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g suszonych śliwek
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżki kakao
  • 1 łyżka siemienia lnianego

Przygotowanie:

Sypkie składniki wsypujemy do miski. Olej, miód i śliwki blendujemy, po czym łączymy z sypkimi składnikami. Do masy możemy dodać 2 łyżki wody. Zagniatamy ciasto, które następnie chłodzimy w lodówce przez ok. 30 minut. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy pierniczki w dowolnym kształcie. Pieczemy pierniczki przez ok. 12 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Ciasteczka świąteczne

Składniki:

  • 250 g miodu
  • 125 g cukru
  • 1/2 łyżki mielonego cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 1/4 łyżeczki skórki startej z cytryny
  • 125 g posiekanych migdałów
  • 300 g mąki bezglutenowej
  • 50 ml wiśniówki

Przygotowanie:

Miód rozpuszczamy z cukrem, dodajemy przyprawy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Jeszcze ciepłe ciasto przekładamy na wysmarowaną blachę i rozwałkowujemy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc. Ciasto pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Po upieczeniu polewamy lukrem i kroimy na kwadraty. Ciasteczka zostawiamy na blaszce do wystudzenia.

Cynamonowe gwiazdki

Składniki:

  • 250 g mielonych migdałów
  • 150 g cukru pudru
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka olejku waniliowego

Przygotowanie:

Białka miksujemy z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do niej cukier, dalej miksując. Do osobnego naczynia odkładamy 4 łyżki masy białkowej. Do pozostałej masy dodajemy migdały i przyprawy. Ciasto formujemy i rozwałkowujemy pomiędzy papierami do pieczenia. Gdy będzie się kleiło, podsypmy je cukrem pudrem. Z ciasta wycinamy gwiazdki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem i dekorujemy odstawioną masą. Pieczemy ciasteczka ok. 10 minut, w 150 stopniach, uważając, by nasz lukier się nie przypiekł.

Makowe muffinki

Składniki:

  • 850 g bezglutenowej masy makowej
  • 3 łyżki mąki bezglutenowej
  • 4 jajka
  • 2 jabłka
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego
  • 50 g suszonej żurawiny
  • orzechy do dekoracji

Przygotowanie:

ciasteczka bez glutenuJabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Białka ubijamy na sztywną pianę. W osobnym naczyniu łączymy resztę składników, po czym mieszamy je delikatnie z pianą. Blaszkę na muffinki wypełniamy papilotkami, do których nakładamy prawie do pełna masę. Muffinki pieczemy ok. 25 minut. Po wystudzeniu możemy udekorować je lukrem i orzechami.

Katarzyna Antos