Alergie pokarmowe NAJNOWSZE RYBY I OWOCE MORZA

Ryby na wigilijnym stole

ryby

Wigilia, czyli uroczysta kolacja, wyprawiana 24 grudnia, dawniej była postnym posiłkiem. Mimo zmian, wiele osób kultywuje tradycję, podczas której na stole królują ryby. Jakie ryby znajdziemy na wigilijnym stole? Które dania zagoszczą w domach Polaków?

Ryby od święta

Na Boże Narodzenie, w Polsce prym wiedzie karp. W czasach PRL-u, władze zmusiły do zwiększenia hodowli karpia, przez co ryba stała się jednym z flagowych dań wigilijnych. Właśnie w tym okresie sprzedaje się jej najwięcej. Oprócz tradycyjnego karpia, Polacy coraz chętniej sięgają po inne ryby, takie jak łosoś, dorada czy pstrąg. Nieodłącznym daniem wigilijnym są śledzie, podawane w różnej wersji. Wiele osób przygotowuje danie zwane jako ryba po grecku. Smażona ryba jest podawana na zimno, w aromatycznym sosie z warzyw. Ryby zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, ale powodują także alergie. Już sam zapach, czy przygotowanie posiłku na desce, na której leżała ryba,może wywołać niepokojące objawy alergii. Dlatego uczulonym na ryby i owoce morza radzimy zrezygnować z tego typu dań wigilijnych. Dla pozostałych mamy garść przepisów na najpopularniejsze potrawy z ryb.

Śledź w śmietanie

Składniki:

  • solone filety śledziowe
  • 2 jabłka
  • 1 cebula
  • sok z 1 cytryny
  • śmietana
  • sól, pieprz
  • cukier

Przygotowanie:

Śledzie wcześniej moczymy w wodzie, by nie były za słone. Po odcedzeniu kroimy je na kawałki ok. 2-3 cm. Jabłka kroimy w cienkie słupki i skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę kroimy w piórka. Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Na półmisku układamy śledzie i polewamy je sosem śmietanowym. Całość chłodzimy kilka godzin w lodówce, by smaki się dobrze połączyły.

Ryba po grecku

Składniki:

  • 800 g filetów z ryby (np. mintaj, dorsz)
  • 1/2 kg marchwi
  • 100 g selera
  • 150 g pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 3 szklanki wrzątku
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano

Przygotowanie:

Rybę przyprawiamy solą i pieprzem oraz kroimy na kawałki. Seler, marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Na koniec dodajemy ziele i liście laurowe. Rybę obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Cebulę i pora kroimy i smażymy na patelni. Dodajemy warzywa, koncentrat rozrobiony w 1/2 szklanki wody i doprawiamy do smaku. Całość dusimy. Rybę układamy na dnie naczynia i przykrywamy gorącymi warzywami z sosem. Potrawę chłodzimy w lodówce. Najlepiej przygotować ją 2-3 dni przed Wigilią.

Karp po żydowsku

Składniki:

  • 1 karp
  • 1,5 l wody
  • 5 cebul
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżka
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli
  • pieprz
  • żelatyna do zalewy
  • sól, cukier do rozrobienia żelatyny

Przygotowanie:

śledzieRybę oprawiamy i kroimy w dzwonka. Cebulę siekamy w kostkę, warzywa myjemy i obieramy. Warzywa, głowę i płetwy ryby zalewamy wodą, dodajemy liście, sól, cukier oraz ziele i gotujemy. Następnie dodajemy rybę i gotujemy ją na wolnym ogniu ok. 25 minut. Wyciągamy rybę i odcedzamy wywar. W osobnym naczyniu rozrabiamy żelatynę. 5 łyżek przypada na 1 litr wody. Doprawiamy ją cukrem, solą oraz pieprzem. Żelatynę dodajemy do wywaru i podgrzewamy aż do zagotowania. Dzwonka karpia umieszczone w naczyniu żaroodpornym zalewamy wywarem. Półmisek odstawiamy w chłodne miejsce. Karpia po żydowsku przygotowujemy dzień wcześniej, by galareta mogła stężeć.

Katarzyna Antos

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0