Od kręgosłupa do alergii

Alergie sezonowe, objawiające się na ogół w formie kataru siennego występują w określonych porach roku, na ogół w czasie pylenia uczulających roślin czy grzybów.

Pokonać alergie sezonowe można metodami naturalnymi, dobrze opracowania strategia pozwoli pokonać je raz na zawsze i wzmocnić układ odpornościowy.

Od lutego do maja pylą drzewa, potem trawy i bylica – do października, dołączają do nich zarodniki pleśni, aktywne również późną jesienią.
Środowisko, w którym rośniemy we wczesnym okresie życia ma wpływ na kształtowanie naszego układu odpornościowego, późniejsze reakcje immunologiczne i skłonność do alergii.

Długotrwałe skutki urazów

Problemy immunologiczne mogą się rozpocząć od urazu fizycznego, podczas którego został uszkodzony górny odcinek szyjny kręgosłupa, np. w efekcie poślizgu lub upadku, wypadku samochodowego, złych nawyków podczas snu (spania w niewłaściwej pozycji) lub złej postawy. Prowadzi to do uszkodzeń odcinka szyjnego oddziałujących na pień mózgu, a w efekcie na niewłaściwe reakcje immunologiczne, problemy z odpornością i reakcje alergiczne u wielu osób.

Jak przeciwdziałać?

Rodzice mogą na różne sposoby zapobiegać rozwojowi alergii u dzieci. Począwszy od życia płodowego, podczas którego matka powinna zadbać o właściwy poziom witaminy D3 w organizmie.

Od kręgosłupa do alergii

Jeść w czasie ciąży sporo surowych owoców i warzyw oraz nieco sfermentowanej żywności (np. kiszonych warzyw, miso, jogurtów) zapewniającej odpowiednią florę pozytywnych drobnoustrojów oraz przyjmować suplementy probiotyczne.

Przyszła matka powinna również dbać o utrzymywanie stabilnego poziomu kwasów omega 6 w stosunku do omega 3 w organizmie, wzbogacając dietę o żyjące w naturze ryby i oczyszczone suplementy oleju rybnego (tran), całkowicie unikając przetworzonej żywności i żywności przygotowywanej na bazie olejów roślinnych.

Zapobieganie alergii u niemowląt

Noworodki powinny być wyłącznie karmione piersią przez co najmniej pierwsze 6 miesięcy życia, a najlepiej do 18 miesięcy. Mleko matki zawiera cenne immunoglobuliny, które odgrywają ogromną rolę we wzmacnianiu i budowaniu układu odpornościowego dojrzewających maluchów.

Mleko matki jest również bogatym źródłem tłuszczów nasyconych, które pomagają zaspokoić głód i wzmacniają komórki układu odpornościowego. Mleko matki zawiera IgA i probiotyki, chroniące przed niebezpiecznymi drobnoustrojami jelit dziecka, które mogą powodować uszkodzenia błony śluzowej jelita.