Nowy sprzymierzeniec w walce z alergią

Polski probiotyk w terapii wspomagającej

Nie trzeba więc nikogo przekonywać, że dla nas najskuteczniejszą formą leczenia jest terapia polskimi probiotykami. Warto podkreślić, że jedynym probiotykiem rodzimej produkcji znajdującym się na rynku polskim, który posiada badania kliniczne, jest mieszanina trzech szczepów bakterii.

Badania przeprowadził zespół profesor Bożeny Cukrowskiej z Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie. Szczepy zostały wyizolowane i scharakteryzowane przez zespół naukowców Instytutu Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej pod kierownictwem prof.dr.hab. Zdzisławy Libudzisz.

Nowy sprzymierzeniec w walce z alergią

Badania profesor Cukrowskiej wykazały, że dzieci z alergią na białka mleka krowiego leczone dietą bezmleczną, u których stosowano ten preparat, mają mniej nasilone objawy skórne, szybciej rozwijają tolerancję na mleko oraz rzadziej chorują na spastyczne zapalenie oskrzeli niż dzieci pozostające tylko na diecie.

Kształtowanie ekosystemu jelitowego

odbywa się do około drugiego roku życia, dlatego ten okres wydaje się optymalny do modulowania składu flory bakteryjnej jelit. W chwili obecnej najlepiej udokumentowane efekty w leczeniu alergii pokarmowej daje stosowanie diety eliminacyjnej.

Jednakże omówione powyżej pozytywne następstwa podawania probiotyków zawierających wspomnianą mieszaninę trzech szczepów bakterii, skłaniają do zastosowania ich jako bezpiecznej terapii wspomagającej u dzieci do drugiego roku życia.
(MP)