Alergia u dzieci CHOROBY ALERGICZNE I DIAGNOSTYKA

Jak alergia uprzykrza życie najmłodszym – po spotkaniu EAACI

Jak alergia uprzykrza życie najmłodszym - po spotkaniu EAACI

Alergia pokarmowa to stres dla dzieci

Na konferencji podjęto temat alergia u dzieci – na ile uprzykrza życie najmłodszym. Dostrzeżono, że alergie pokarmowe i ciężar, jakim jest zagrożenie życia bardzo ogranicza ich tryb życia, w innych warunkach aktywny i towarzyski. Jedno na pięć uczulonych dzieci w ogóle nie bierze udziału w imprezach lub piknikach organizowanych przez ich rówieśników. Powoduje to u nich narastające uczucie samotności i niepokoju.

23% dzieci nie jest już ciekawa spróbowania nowej żywności, by zróżnicować swoją dietę, chociaż większość z nich uważa ją za monotonną. Ponadto co dziesiąte dziecko rezygnuje całkiem z aktywności fizycznej w obawie przed wstrząsem anafilaktycznym, wywołanym ćwiczeniami.

dreamstime_2959359Prof. Maria Antonella Muraro (która przeprowadziła badanie na 107 dzieciach i ich matkach) zwraca uwagę, że bycie alergikiem to wielka udręka, a ciągły stan alarmowy, który je otacza nie służy ich rozwojowi i dobremu samopoczuciu. Tłumaczy, że *zieci z alergią pokarmową bardziej boją się jedzenia niż dzieci z cukrzycą.
Kolejną sprawą obniżającą jakość życia młodych alergików jest konieczność noszenia przy sobie urządzeń ratujących życie w razie wstrząsu anafilaktycznego.

Zalecenia i szacunki

W związku z tymi niepokojącymi spostrzeżeniami EAACI wydał zalecania, mające zapobiegać rozprzestrzenianiu się alergii u dzieci. Zachęca się w nich matki i członków rodziny mieszkających z dzieckiem do zaprzestania palenia. Poleca się także jedzenie owoców i warzyw przez dzieci, zwiększenie liczby dostarczanych im przeciwutleniaczy i witaminy D .

W tym samym czasie opublikowano szacunki, z których wynika, że 8,5 mln osób z alergią pokarmową jest także nadwrażliwych na pyłki traw i drzew. Bycie uczulonym na jabłka, morele i śliwki często wiąże się z nietolerowaniem pyłku brzozy. Różnice w krzyżowych i pokarmowych alergiach są zależne od stopnia narażenia na pyłki i zwyczajów żywieniowych, ale również od różnorodności alergenów występujących w owocach i warzywach w różnych krajach. Np. we Włoszech i Hiszpanii za wiele alergii odpowiadają brzoskwinie i morele, jabłka – we Francji i Niemczech, a seler – w Szwajcarii i Holandii.

Wartość jogurtu
Innym ważnym doniesieniem z Wenecji jest możliwość wykorzystania jogurtu w leczeniu i zapobieganiu alergiom pokarmowym. Probiotyki wpływają na system odpornościowy i przywracanie optymalnej flory jelitowej, co może pomóc organizmowi prawidłowo rozpoznać alergeny, nie powodując reakcji na żywności, która sama w sobie jest nieszkodliwa.

Jak alergia uprzykrza życie najmłodszym - po spotkaniu EAACICo więcej, bakterie kwasu mlekowego znane są z działania przeciwzapalnego, co oznacza, że mogą pomóc łagodzić alergii pokarmowe. Nie we wszystkich rodzajach probiotyków wykazano właściwości zapobiegające lub lecznicze w objawach alergii. Zwraca się też uwagę, że skuteczna ich dawka musiałaby być znacznie wyższa niż to, co można osiągnąć przez spożywanie jogurtu.
(Bartosz Zubik)

Źródło: eaaci.net

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *