ALERGIE SEZONOWE - PYŁKI Rodzaje alergii i Uczulenia
Czerwcowe pylenia w Europie

Jakie typy pyłków powodują alergie?
- gdy zawierają alergeny wywołujące reakcję alergiczną
- gdy produkują pyłek w ogromnych ilościach, by doprowadzić do zapylenia metodą chybił-trafił
- gdy ziarna pyłku unoszą się w powietrzu, by mogły być przenoszone na duże odległości.
Rośliny jaskrawe lub mające nektar jak róże i storczyki wabią owady do przenoszenia pyłków, a zatem nie muszą produkować go w ogromnych ilościach i nie odgrywają ważnej roli w alergii na pyłki czyli pyłkowicy.
Jedne rośliny pylą krótko – jak brzoza, inne np. z rodziny pokrzywowatych – niemal przez cały rok (szczególnie na południu Europy), a zatem wywołują alergię nie sezonowo, a praktycznie bez przerwy.
Geografia
Geograficzne rozmieszczenie roślin ma znaczny wpływ na ich oddziaływanie alergiczne. W całej Europie występują trawy takie jak tymotka czy życica trwała czy chwasty jak bylica pospolita, stąd alergie na pyłki traw są powszechne na całym kontynencie, a nawet na całym świecie.
W północnej Europie w czerwcu pylą trawy, w Europie Środkowej – drzewa liściaste w lasach i trawy, w Europie Wschodniej – trawy, bylica pospolita i ambrozja, na terenach górskich – trawy i drzewa, a w klimacie śródziemnomorskim – trawy, oliwka,, cyprys, plantan i parietaria (odmiana pokrzywy). W tym regionie pylenie kończy się miesiąc wcześniej niż w innych – z końcem czerwca, czemu sprzyjają łagodne zimy i suche lata. Ale objawy alergii na pyłek oliwek występują poza sezonem pylenia – przez cały rok.
Problemy czerwcowe
W czerwcu alergikom dokuczają przede wszystkim bylica pospolita, trawy i pomurnik (ten ostatni we Włoszech i Hiszpanii). Jak daleką podróż pokona pyłek trawy decyduje pogoda, głównie wiatr, opady, ale i owady, a także warunki otoczenia i rozmiar pyłku. Pyłki traw opadają na ogół do 3 metrów od źródła i tylko 1 proc. z nich pokonuje odległość ponad 1 km. Ale w przypadku innych roślin ta odległość od rośliny – źródła pylenia może wynosić aż 20 km. Podczas burz szczególnie nasila się astma i sezonowy nieżyt nosa – rośnie wówczas stężenie ziaren pyłku traw i innych uczulających roślin, wzrasta wyrzut ziaren pyłku i uwalnianie alergenów rozpraszających się następnie w mieszance wody i powietrza podczas opadów burzowych tworząc aerozole szybko dostające się do naszego układu oddechowego.
Pylą częściej wysokie trawy łąkowe (tymotka, kupkówka, wyczyniec łąkowy czy życica), nad morzem 2-3 tygodnie wcześniej niż w górach.
Do zdiagnozowania alergii na pyłki traw wystarczy wykonać testy na 2 gatunki, a większość z nich powoduje reakcje krzyżowe – alergia na jeden gatunek często powoduje objawy po kontakcie z innym – katar sienny, podrażnienie błon śluzowych, szczypanie oczu, nieżyt spojówek.
W Unii Europejskiej, w zależności od regionu 8-35% mieszkańców ma w wieku dorosłym alergię na pyłki traw. Mimo iż w ciągu ostatnich 20 lat obszary trawiaste w Europie zmniejszyły się aż o 40 proc.
Wybierając miejsce na letni wypoczynek warto pamiętać, że najmniej pyłków jest nad morzem i wysoko w górach – poza parietarią rosnącą powszechnie nad Morzem Śródziemnym.
Zespół alergii jamy ustnej – OAS
czyli alergia pokarmowa związana z pyleniem też może się nasilić w czerwcu.
- AMBROZJA – swędzenie ust i gardła i ich obrzęk po spożyciu sezonowych warzyw (ogórków, cukinii) czy owoców – bananów, melonów oraz nasion słonecznika, jeżówki czy herbaty z rumianku silnie są związane np. z sezonowym pyleniem ambrozji.
- BRZOZA– uczuleni na pyłki brzozy mogą mieć objawy OAS po zjedzeniu jabłek, gruszek, wiśni, marchwi, brzoskwiń, kiwi, migdałów, orzechów laskowych czy kiwi. To częsta alergia krzyżowa w naszej części Europy.
- TRAWY – pylenie traw ma związek z alergią na pomidory, melony, arbuzy, brzoskwinie, morele, wiśnie, kiwi i pszenicę.
- POKRZYWY – uczuleni na pyłek pokrzyw mogą reagować na wiśnie, melony, bazylię i morwy.
Gotowanie zapobiega reakcjom, zatem jeśli szkodzą nam wiśnie to niekoniecznie będziemy mieć objawy alergii po wypiciu kompotu z tych owoców.
Zanieczyszczenie powietrza a pylenie roślin
Na interakcje między powyższymi wpływa wiele czynników – od klimatu po glebę, rodzaj substancji zanieczyszczających itp. Wzrost zanieczyszczenia powietrza może wpływać na ilość wytwarzanego pyłku i zawartość alergennych białek w pyłku. Dwutlenek azotu, często występujący w zanieczyszczeniach gazowych, zmienia zawartość alergenów w takich drzewach jak brzozy, olchy czy leszczyny.
Pyłek leżący przy ruchliwych drogach ma zaś wiele ziaren pyłu.
Jak przeciwdziałać?
W miastach powinny być sadzone drzewa niepowodujące alergii. Zaś my sami powinniśmy spożywać więcej pokarmów zawierających przeciwutleniacze i bardziej zadbać o …swoje nosy, poprawiając jego funkcjonowanie np. lekami przeciwhistaminowymi chroniąc w ten sposób także dolne drogi oddechowe.
« Alergia na mrówki – niestety coraz częstsza