Atopowe Zapalenie Skóry

Bakterie bakteriom nierówne, czyli wybieramy preparaty dla małego alergika

Bakterie bakteriom nierówne, czyli wybieramy preparaty dla małego alergika

Mianem alergii określamy nieprawidłową odpowiedź układu immunologicznego na powszechnie spotykany alergen, którym może być np. sierść kota, roztocza czy też pyłki różnego rodzaju roślin, w tym traw.  System odpornościowy osoby zdrowej nie  traktuje alergenu jako potencjalnego zagrożenia,  podczas gdy u  osób chorych dochodzi do uruchomienia reakcji skierowanych przeciwko alergenowi.

Przyczyny chorób alergicznych

Skłonność do alergii dziedziczy się z pokolenia na pokolenie.  W sytuacji, gdy u jednego z rodziców zdiagnozowano tę chorobę, prawdopodobieństwo wystąpienia alergii u dziecka wynosi 20-40%. Jeśli zarówno matka, jak i ojciec borykają się z tą przypadłością, ryzyko wzrasta do 40-60%.

Nie tylko geny przyczyniają się do wystąpienia odpowiedzi alergicznej, w 40%  kształtuje ją środowisko.  Wśród czynników odpowiedzialnych za wzrost zachorowań na alergię wymienia się „zachodni styl życia”, czyli sterylizację życia codziennego, wysoki reżim higieniczny, cesarskie cięcie oraz nadmierne stosowanie antybiotyków.  Badania naukowe wykazały również, iż skład mikroflory jelitowej zasiedlającej przewód pokarmowy odpowiada za prawidłowe dojrzewanie i rozwój układu immunologicznego.

Najsilniejsze alergeny pokarmowe

Szacuje się, że alergia pokarmowa dotyka co piątego alergika.  Przypadłość ta może manifestować się:

  • zmianami skórnymi (pokrzywką, zaczerwienieniem skóry, wypryskiem niemowlęcym, przesuszeniem i świądem skóry),
  • zmianami w obrębie układu oddechowego (alergicznym nieżytem nosa, zapaleniem błony śluzowej ucha środkowego, krtani itp.)
  • zmianami w przewodzie pokarmowym (nudnościami, biegunką, wzdęciem, kolką brzuszną, zaparciami).

Bakterie bakteriom nierówne, czyli wybieramy preparaty dla małego alergika

Choć do wystąpienia wyżej wspomnianych objawów przyczynić może się każdy pokarm, produktami, które zawierają najsilniejsze alergeny są m.in. mleko krowie, jaja, soja, pszenica, jęczmień, żyto, owoce cytrusowe, ryby, orzechy i owoce morza.  Alergia pokarmowa najczęściej przebiega pod postacią atopowego zapalenia skóry.

Atopowe zapalenie skóry – przypadłość  krajów wysoko rozwiniętych

Mianem atopowego zapalenia skóry określamy chorobę o charakterze przewlekłym ze skłonnością do nawrotów, w przypadku której proces chorobowy obejmuje naskórek i skórę właściwą. Zmianom o morfologii wyprysku, które charakteryzują się typową lokalizacją, towarzyszy zwykle dokuczliwy świąd, który utrudnia normalne funkcjonowanie i przyczynia się do wystąpienia zaburzeń snu. W ciągu ostatnich 30 lat liczba chorych na AZS wzrosła 2-3-krotnie. Z atopowym zapaleniem skóry najczęściej borykają się mieszkańcy krajów wysoko rozwiniętych, szacuje się, że w Europie Zachodniej i Ameryce Północnej z AZS zmaga się 10-20% dzieci w wieku szkolnym i przedszkolnym (Teresiak i in. 2006).

W większości przypadków atopowe zapalenie skóry ujawnia się we wczesnym dzieciństwie. Przeprowadzone badania wskazują na to, iż AZS jest chorobą uwarunkowaną genetycznie o podłożu alergicznym. Czynnikami, które mogą zaostrzyć przebieg atopowego zapalenia skóry, wywołując stan zapalny skóry, są alergeny wziewne, pokarmowe, substancje drażniące oraz mikroorganizmy takie jak gronkowiec złocisty czy grzyby z rodzaju Malassezia (Silny i in. 2010).

Wpływ mikroflory jelitowej na funkcjonowanie układu odpornościowego

Badania naukowe wykazały, iż kluczową rolę w leczeniu alergii, w tym atopowego zapalenia skóry,  odgrywa modyfikacja składu mikroflory jelitowej. Końcowy odcinek jelita cienkiego i jelito grube zamieszkują różnego rodzaju mikroorganizmy  m.in. Escherichia coli oraz bakterie z rodzaju Bifidobacterium i Lactobacillus, zwane też bakteriami kwasu mlekowego. Bakterie jelitowe, które przedostają się do organizmu noworodka m.in. podczas porodu, karmienia piersią i kontaktu ze skórą matki, stymulują rozwój układu odpornościowego dziecka (Cukrowska 2011, Eckburg i in. 2005, Penders i in. 2006; Noverr i in. 2005; Adlerberth i Wold 2009

Dlaczego cesarskie cięcie zwiększa ryzyko alergii?

Kluczową rolę w prawidłowym rozwoju mikroflory jelitowej odgrywają naturalny poród i karmienie mlekiem matki.  Podczas naturalnego porodu noworodek ma kontakt z mikroflorą matki, dzieci, które przyszły na świat w wyniku cesarskiego cięcia, są go pozbawione, co z kolei zwiększa ryzyko zachorowania na alergię pokarmową i astmę w późniejszym etapie życia (Cukrowska 2010; Noverr i in. 2005; Metsala i in. 2008; Koplin i in. 2008; Wang i in. 2008; Biasucci i in. 2008).

leczenie alergii

U noworodków, które przyszły na świat w krajach rozwijających się, obserwuje się większe zróżnicowanie składu mikroflory jelitowej niż u ich rówieśników z krajów wysoko rozwiniętych, gdzie zachorowalność na choroby alergiczne jest zdecydowanie większa.

Rola bakterii kwasu mlekowego w leczeniu alergii

Przykładem probiotyku, czyli preparatu zawierającego żywe i wyselekcjonowane szczepy bakterii kwasu mlekowego o udokumentowanym działaniu prozdrowotnym, jest Latopic® doustny.  Wpływ bakterii kwasu mlekowego na organizm polega na hamowaniu odpowiedzi alergicznej i łagodzeniu objawów.  Skuteczność działania doustnego preparatu Latopic® obejmuje również eliminację bakterii chorobotwórczych i „uszczelnienie” ściany jelita.  Badania naukowe potwierdziły, iż modyfikacja składu mikroflory jelitowej może odgrywać kluczową rolę w leczeniu alergii. Jest to niezwykle ważne zwłaszcza w okresie, gdy kształtowaniu ulega ekosystem jelitowy, czyli w pierwszych dwóch latach życia.

Przy wyborze probiotyku warto pamiętać o tym, iż preparaty, które przynoszą świetne rezultaty w innych krajach, nie muszą wykazywać efektów klinicznych w Polsce.  Przed zakupem probiotyku należy upewnić się, czy zawiera polskie szczepy bakterii kwasu mlekowego i czy jego skuteczność została potwierdzona w badaniach klinicznych przeprowadzonych na polskich dzieciach.

Emolienty – działamy od zewnątrz na objawy AZS

W przypadku  chorych na atopowe zapalenie skóry należy postępować kompleksowo, probiotyki działają od wewnątrz na przyczyny alergii, podczas gdy emolienty stosowane zewnętrznie łagodzą objawy AZS. U osób ze skórą atopową występuje defekt bariery naskórkowej, który przyczynia się do przeznaskórkowej utraty wody i zmniejszenia ilości lipidów międzykomórkowych. Deficyt wspomnianych substancji sprawia, że skóra staje się sucha i pojawia się dokuczliwy świąd, który znacząco obniża jakość życia chorych.

Zarówno w okresie nasilenia zmian skórnych, jak i remisji atopicy powinni korzystać z preparatów nawilżających, zwanych emolientami, które redukują dokuczliwe objawy AZS, w tym świąd i pieczenie. Wspomniane specyfiki natłuszczają skórę i pozostawiają na jej powierzchni film, który chroni skórę przed utratą wody i tym samym pośrednio ją nawilża.

Emolienty Latopic® jako jedyne na rynku zawierają metabolity Lactobacillus sp., które w naturalny sposób działają przeciwdrobnoustrojowo i tym samym ograniczają rozwój gronkowca złocistego.  Specyfiki zawierają również dwa składniki przeciwświądowe: polidoksanol oraz kompleks przeciwświądowy (wosk z ziaren jęczmienia, olej arganowy i ekstrakt z masła shea). Dzięki składnikom takim jak olej z nasion bawełny, masło shea, oliwa z oliwek, olej canola, lanolina, alantoina, olej parafinowy, witamina E i trójglicerydy kwasu kaprylowego i kaprynowego emolienty Latopic® skutecznie nawilżają,  natłuszczają  i odżywiają skórę, chronią ją przed utratą wody oraz uzupełniają lipidy międzykomórkowe. W skład specjalistycznej linii emolientów Latopic® wchodzą następujące produkty: krem do twarzy i ciała, emulsja do ciała  oraz emulsja do kąpieli.

 

Więcej informacji na temat preparatów Latopic®, o sposobie dawkowania oraz efektach stosowania znajdziesz na stronie www.latopic.pl

Bakterie bakteriom nierówne, czyli wybieramy preparaty dla małego alergika

Materiały źródłowe

  1. Adlerberth I, Calson B, Deman P i wsp., Intestinal colonization of Enterobacteriacae in Pakistani and Swedish hospital-delivered infants, Acta Paediatr 1991, 80: 602-610
  2. Adlerberth I, Wold AE, Extablishement of the gut microbiota in Western infants, Acta Paediatr 2009, 98: 229-238
  3. Biasucci G, Benenati B, Morelli L i wsp., Cesarean delivery may affect the early biodiversity of intestinal bacteria, J Nutr 2008, 138: 1796-1800
  4. Cukrowska B, Różnice populacyjne w składzie mikroflory przewodu pokarmowego a działanie probiotyków w chorobach alergicznych, Standardy Med. Pediatria 2011, Vol. 8, 5: 737-744
  5. Eckburg PB, Bik EM, Bernstein CN i wsp., Diversity of the human intestinal microbial flora. Science 2005, 308:11635–1638.
  6. Koplin J, Allen K, Gurrin L i wsp., Is caesarean delivery associated with sensitization to food allergens and Ige-mediated food allergy: a systemic review, Peddiatr Allergy Immunol 2008, 19:682–687
  7. Metsala J, Klikkinen A, Kaila M i wsp., Perinatal factors and the risk of astma in childhood – a population-based register study in Finland, Am J Epidemiol 2008, 168:170–178
  8. Noverr MC, Huffnagle GB, The ”microflora hypothesis” of allergic diseases, Clin Exp Allergy 2005, 35:1511–1520
  9. Penders J, Thijs C, Vink C i wsp., Facctors influencing the composition of the intestinal microbiota in early infancy, Pediatrics 2006, 118:511–521
  10. Silny W., Czarnecka-Operacz M., Gliński W., Samochocki Z., Jenerowicz D., Atopowe zapalenie skóry – współczesne poglądy na patomechanizm oraz metody postępowania diagnostyczno-leczniczego. Stanowisko grupy specjalistów Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego, Post Dermatol Alergol 2010, XXVII, 5: 365-383
  11. Teresiak E., Czarnecka-Operacz M. i Jenerowicz D., Wpływ nasilenia stanu zapalnego skóry na jakość życia rodzinnego chorych na atopowe zapalenie skóry, Post Dermatol Alergol 2006, XXIII, 6: 249-257
  12. Wang M, Karlsson C, Olsson C i wsp., Reduced diversity in the early fecal microbiota of infants with atopic eczema, J Allergy Clin Immunol 2008, 121:129–134

Komentarze (7)

Adrianna Domagała

9 lat temu

Trzeba dopuścić wszelkich starań, aby nie dopuścić do nadkażenia gronkowcem. Z doświadczenia wiem, jak bolesne i trudne do wyleczenia bywają takie infekcje.

Izabela Romaniecka

9 lat temu

To niesamowite, jak duży wpływ na organizm człowieka mają bakterie i naturalny poród. Dobrze, że możemy pomóc dziecku w walce z alergią, podając mu odpowiedni probiotyk.

Dorota Grodzka

9 lat temu

Moje pierwsze dziecko zmaga się z AZS, teraz po raz drugi jestem w ciąży. Mam nadzieję, że znowu nie będę musiała zmagać się z tym problemem i córcia będzie zdrowa.

Edyta Marecka

9 lat temu

Dobrze wiedzieć, że marka Latopic wprowadziła na rynek również preparaty doustne, mam nadzieję, że przynoszą podobne rezultaty do tych stosowanych na skórę

Joanna Szczepanik

9 lat temu

Moja znajoma stosuje emulsję do kąpieli od kilku dni. Na razie jest z niej zadowolona, ale powiedziała, że pełną opinię wyda dopiero po miesiącu codziennego stosowania.

Joanna Szczepanik

9 lat temu

Dobrze, że coraz więcej wiemy o alergii, dzięki temu możemy opracować skuteczniejsze metody leczenia.

Lidia Kotoń

9 lat temu

Podejrzewam, że mój mąż ma AZS, kupiłam mu ostatnio w sklepie internetowym kosmetyki Latopic. Po przeczytaniu raportu z testowania doszłam do wniosku że mogą mu pomóc. Mam nadzieje, że złagodzą nieprzyjemne objawy AZS u niego (czasami mam już dosyć jego marudzenia :D)

Komentarze są wyłączone.