MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Alergie pokarmowe

Alergie pokarmowe stanowią ogromne wyzwanie dla współczesnej medycyny. Jakie są najpopularniejsze alergeny pokarmowe? Kiedy dieta eliminacyjna jest koniecznością? O czym należy pamiętać, usuwając z menu alergeny pokarmowe, które wywołują u nas niepożądane reakcje? Czy z alergii na mleko można wyrosnąć?  Jak odróżnić uczulenie na gluten od celiakii?  Czy alergia na orzechy zawsze prowadzi do wstrząsu anafilaktycznego?

 

  • Alergia na jabłka – jak ją rozpoznać?

    Alergia na jabłka – jak ją rozpoznać?

    Jabłka to smaczne i popularne owoce, które są źródłem wielu wartości odżywczych. Są bogate w witaminę C, potas i beta-karoten. Ich cukry uwalniają się stopniowo, dlatego owoce te polecane są cukrzykom. Stosujemy jabłka do wypieków i deserów, jako dodatek do surówek lub mięs. Są lekkostrawne, niskokaloryczne i sycące. Te należące do rodziny Rosaceae owoce są

  • Alergie pokarmowe a żywność GMO

    Alergie pokarmowe a żywność GMO

    Genetycznie modyfikowana żywność pochodzi od roślin lub zwierząt, których materiał genetyczny został sztucznie zmieniony. W wyniku działania inżynierii genetycznej organizmy są wzbogacane o geny pochodzące od innych gatunków. Niekiedy naturalnie występujące geny są eliminowane lub modyfikowane w celu nadania nowych cech hodowanym warzywom czy trzodzie. Żywność GMO wzbudza wiele kontrowersji. Jej zwolennicy wskazują na korzyści

  • Alergia na gluten – na jakie zboża należy uważać?

    Alergia na gluten – na jakie zboża należy uważać?

    Gluten jest mieszaniną dwóch roślinnych białek, gluteniny i gliadyny, która obecna jest w ziarnach niektórych zbóż. To właśnie ten związek odpowiada za ciągliwą konsystencję ciasta. Znajdziemy go w pieczywie, wielu wypiekach, makaronach, słodyczach i deserach. Niestety, alergia na gluten nie jest rzadkością. U chorych spożycie tego alergenu może wywołać nasilenie objawów atopowego zapalenia skóry, pokrzywkę

  • Alergia na pomidory – na jakie produkty musisz uważać?

    Alergia na pomidory – na jakie produkty musisz uważać?

    Pomidory na stałe zagościły na naszych stołach. Nie wyobrażamy sobie pizzy bez ketchupu czy sałatki bez małych, koktajlowych pomidorków. Warto wiedzieć, że łodygi, liście i niedojrzałe owoce pomidorów są trujące, ponieważ zawierają solaninę. Związek ten nie traci swoich właściwości podczas gotowania, ale ulega rozkładowi w miarę dojrzewania. Te wyjątkowe, czerwone warzywa są bogate w wiele

  • Alergia na mleko – czy można pić mleko migdałowe?

    Alergia na mleko – czy można pić mleko migdałowe?

    Alergia na mleko jest wyjątkowo kłopotliwa. Wymaga od nas unikania wszelkich przetworów mlecznych, ale także wielu słodyczy, wypieków czy nawet wędlin. Po spożyciu uczulających produktów u alergika pojawić się mogą stany zapalne gardła, biegunka, pokrzywka, napad kaszlu lub wodnisty katar. Objawy te wskazują na konieczność stałego zrezygnowania z mleka i produktów, które je zawierają. Jest

  • Alergia na migdały – przyczyny, objawy, leczenie

    Alergia na migdały – przyczyny, objawy, leczenie

    Migdały są smacznym dodatkiem do płatków śniadaniowych lub wypieków. Stanowią także bogate źródło substancji odżywczych. Zawierają magnez, błonnik, cynk, żelazo, potas i nienasycone kwasy tłuszczowe. Włączenie ich do diety korzystnie wpłynie na nasz układ krążenia, tkankę mózgową oraz pracę jelit. Olej migdałowy używany jest do produkcji niektórych likierów, a także kosmetyków. Niestety, nie wszyscy mogą

  • Pseudoalergia pokarmowa a łysienie plackowate

    Pseudoalergia pokarmowa a łysienie plackowate

    Łysienie plackowate może pojawić się w każdym wieku. Najczęściej jego pierwsze objawy występują już w okresie dzieciństwa. Większość pacjentów cierpiących na tę chorobę ma mniej niż 30 lat. Im wcześniej się ona pojawia, tym mniejsze są szansę na jej pełne wyleczenie. Łysienie plackowate jest przewlekłym, zapalnym schorzeniem. W jego przebiegu dochodzi do uszkodzenia mieszków włosowych

  • Alergia na cynamon – przyprawy korzenne to silne alergeny

    Alergia na cynamon – przyprawy korzenne to silne alergeny

    Aromat cynamonu kojarzy nam się z szarlotką, pierniczkami lub grzanym winem. Chętnie sięgamy po tę przyprawę w okresie jesienno-zimowym ze względu na jej właściwości rozgrzewające. Możemy dodać ją do płatków śniadaniowych lub posypać nią ciasto. Już pół łyżeczki cynamonu dziennie wpływa pozytywnie na trawienie, odporność i poziom cukru we krwi. Choć nie jest typowy dla

  • Ryby na wigilijnym stole

    Ryby na wigilijnym stole

    Wigilia, czyli uroczysta kolacja, wyprawiana 24 grudnia, dawniej była postnym posiłkiem. Mimo zmian, wiele osób kultywuje tradycję, podczas której na stole królują ryby. Jakie ryby znajdziemy na wigilijnym stole? Które dania zagoszczą w domach Polaków?

  • Alergia na sushi

    Alergia na sushi

    Tradycyjne sushi to japońska potrawa, która ma swoich zwolenników na całym świecie. W Polsce także nie brakuje restauracji, gdzie podawane są różne rodzaje sushi. Składniki tego dania mogą uczulać. Czym charakteryzuje się alergia na sushi? Na jakie składniki powinni uważać alergicy?

  • Alergia na czekoladę – gdy skóra swędzi…

    Alergia na czekoladę – gdy skóra swędzi…

    Alergia pokarmowa to nadmierna reakcja układu immunologicznego na spożycie nawet niewielkich ilości uczulającego pokarmu. Dany produkt jest traktowany przez komórki odpornościowe jak potencjalnie niebezpieczny patogen, który powinien zostać wyeliminowany. W rezultacie po posiłku pojawiają się przykre objawy uczulenia. Mogą dotyczyć one skóry, dróg oddechowych lub układu pokarmowego. Alergia na czekoladę występuje stosunkowo rzadko. Najczęściej dotyka

  • Świąteczne ciasteczka bez glutenu

    Świąteczne ciasteczka bez glutenu

    Alergicy także zasługują na coś pysznego i słodkiego na święta Bożego Narodzenia. Bez tradycyjnej mąki, czy innych uczulających składników upieczemy równie dobre łakocie. Świąteczne ciasteczka bez glutenu zaskoczą swoim smakiem nie tylko najmłodszych.

  • Alergia  na orzechy – jakie może przybierać postacie?

    Alergia na orzechy – jakie może przybierać postacie?

    Alergia pokarmowa jest reakcją naszego układu odpornościowego nawet na niewielkie ilości uczulającego pokarmu. Organizm alergików nie toleruje niektórych składników, uznając je za szkodliwe patogeny. Usiłuje je zwalczyć, czego efektem są przykre objawy ze strony skóry, układu pokarmowego lub dróg oddechowych. Najgroźniejszym skutkiem uczulenia jest wstrząs anafilaktyczny. Wśród alergenów prym wiodą orzechy, jaja, mleko, owoce morza

  • Alergia na mleko – która kazeina uczula najczęściej?

    Alergia na mleko – która kazeina uczula najczęściej?

    Przetwory mleczne są stale obecne w naszej diecie. Bez zastanowienia sięgamy po jogurt czy twaróg, uznając je za doskonałe źródło białka i wapnia. Niestety, białka mleka są silnym alergenem. Alergia na mleko wywołuje objawy ze strony przewodu pokarmowego, skóry i układu oddechowego. Spożycie napoju może wywołać biegunkę, wysypkę, wodnisty katar czy skurcz oskrzeli. Jednym z

  • Alergia na gluten a potrawy wigilijne

    Alergia na gluten a potrawy wigilijne

    Gluten jest mieszaniną białek zapasowych, głównie prolamin i glutelin, obecną w ziarnach pszenicy, jęczmienia i żyta. To właśnie on sprawia, że ciasta mają odpowiednią konsystencję i strukturę. Znajduje się w mące, płatkach zbożowych, makaronach, pierogach, naleśnikach czy pieczywie. Alergia na gluten nie jest rzadkością – aż 10-25% uczulonych na pokarmy osób wykazuje nadwrażliwość na ten