Alergie pokarmowe NABIAŁ

Alergia pokarmowa – plaga XXI wieku

Alergia pokarmowa - plaga XXI wieku

W społeczeństwie pokutuje przekonanie, iż z alergiami pokarmowymi borykają się głównie dzieci. Uważano, iż układ pokarmowy młodego człowieka nie jest jeszcze w pełni rozwinięty, toteż nie toleruje niektórych artykułów spożywczych i reaguje na nie wysypką, bólami brzucha itp. Z roku na rok wzrasta jednak liczba dorosłych cierpiących z powodu alergii pokarmowej.  Uczulenie, która ujawnia się u osób dojrzałych, nierzadko jest diagnozowane dopiero po upływie kilku lat.

 

Niespecyficzne objawy alergii pokarmowej

Objawy alergii pokarmowej nie należą do specyficznych, trudno połączyć wysypkę, liszaje, swędzenie nosa czy suchość gałki ocznej z konkretnym artykułem spożywczym. Sytuację dodatkowo komplikuje fakt, iż spożywamy żywność przetworzoną, która przez wiele miesięcy pozostaje zdatna do spożycia ze względu na zastosowane konserwanty.  W miarę upływu czasu pojawiają się dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego takie jak wzdęcia, bóle brzucha, biegunki i wymioty.  W związku z tym, iż wskazują one jednoznacznie na problemy z funkcjonowaniem układu pokarmowego, udajemy się do lekarza, który stawia właściwą diagnozę.

 Alergia pokarmowa - plaga XXI wieku

Uczulenie na mleko czy nietolerancja laktozy?

Alergię łatwo można pomylić z nietolerancją pokarmową.  Czasem nasz organizm nie wytwarza dostatecznej ilości enzymów, które uczestniczą w trawieniu danej substancji odżywczej. Udowodniono, iż osobom, które zmagają się z nietolerancją laktozy, brakuje laktazy.  W rezultacie po spożyciu mleka pojawiają się u nich uciążliwe dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. W związku z tym, iż w ostatnich latach przemysł spożywczy prężnie się rozwija, wzrosło zużycie konserwantów, barwników i aromatów. Substancje te mają wpłynąć korzystnie na jakość i właściwości wyrobu finalnego, ale jednocześnie zwiększają ryzyko wystąpienia reakcji o podłożu alergicznym.

Jednym z najczęściej spotykanych alergenów niewątpliwie jest mleko krowie  i wyroby, które powstały na jego bazie. W związku z tym, iż liczba alergików systematycznie wzrasta, Unia Europejska opracowała listę najczęściej spotykanych alergenów pokarmowych. Na jej szczycie znajduje się mleko krowie. Mogłoby się wydawać, że łatwo można wyeliminować ten artykuł spożywczy ze swojej diety. Wystarczy zrezygnować z nabiału. W rzeczywistości należy szczegółowo czytać etykiety produktów spożywczych, ponieważ białko pochodzące z mleka można znaleźć w wielu słodyczach, sosach, przyprawach, a nawet w wyrobach mięsnych.

Alergiku, uważaj na mięso!

Do substancji uczulających należy również mięso wieprzowe i wołowe. W związku z tym, iż wołowina zawiera białka podobne do tych obecnych w mleku, nie powinny jej jeść dzieci uczulone na białko mleka krowiego.  Jednocześnie lekarze zgodnie odradzają rodzicom dzieci poniżej drugiego roku życia podawanie swoim pociechom wieprzowiny i wołowiny. W menu rocznej latorośli może znaleźć się mięso drobiowe, aczkolwiek warto wybierać takie, które pochodzi z gospodarstwa ekologicznego. Na farmach kurczaki karmi się gotową paszą, która zawiera soję, często spotykany alergen.  Wprawdzie reklamy nawołują do spożywania ryb, ale alergicy powinni na nie uważać.  Dorsze charakteryzują się silnymi właściwościami alergizującymi. Ponadto należy pamiętać, iż uczula nie tylko białko ryb, ale również metale ciężkie, w tym rtęć, które kumulują się w organizmie zwierząt wodnych.

 Alergia pokarmowa - plaga XXI wieku

Dlaczego bakalie uczulają?

W okresie świąteczno-noworocznym chętnie sięgamy po bakalie i orzechy. Dodajemy je do ciast, deserów, sałatek, zup, mięs i kompotów.  Suszone śliwki od twojej babci nigdy cię nie uczulały, a te pochodzące ze sklepu powodują wysypkę? Producenci żywności chcąc ograniczyć rozwój pleśni i bakterii chorobotwórczych,  konserwują je dwutlenkiem siarki, związkiem u działaniu alergizującym. Ponadto należy pamiętać, iż uczulenie może pojawić się niespodziewanie.  Najbardziej alergenne orzeszki ziemne stają się jeszcze bardziej niebezpieczne podczas procesu prażenia.  Chcąc  wydobyć ich aromat, poddajemy je działaniu wysokiej temperatury, co z kolei zwiększa prawdopodobieństwo reakcji uczuleniowej.

Alergia pokarmowa niewątpliwie stanowi nie lada wyzwanie dla medycyny XXI wieku.  Aby pozbyć się objawów uczulenia na mleko krowie, ryby czy soję, należy wyeliminować alergen ze swojej diety i zastąpić go produktem spożywczym o zbliżonych wartościach odżywczych.

 

Inga