NAJNOWSZE Żywność

Alergia na barwniki

alergia na barwniki

Producenci żywności dodają do niej różnego rodzaju barwniki i konserwanty. W dobie przetworzonego jedzenia, alergia na barwniki nie jest niczym nowym. Jak rozpoznać sztuczne substancje w produktach spożywczych?

Barwniki w żywności

Kolorowe napoje, barwne słodycze i ciastka prezentują się atrakcyjne, szczególnie dla dzieci. Ich kolor, to bardzo często efekt działania substancji chemicznych, dodawanych podczas produkcji. Barwniki nadają piękne barwy produktom pokarmowym, co sprawia, że stają się bardziej atrakcyjne. Dzięki temu częściej sięgają po nie klienci, co nie zawsze jest dobre dla ich zdrowia. Coraz większa ilość przetworzonej żywności niesie ze sobą ryzyko alergii na barwniki. Jakie sztuczne barwniki mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu? W jakich produktach warto ich szukać?

E124 czerwień koszenilowa

Czerwień koszenilowa czyli popularny E124 to barwnik, który wchodzi w skład budyniów, lodów, wyrobów cukierniczych oraz kolorowych napojów alkoholowych. Jest bardzo niebezpieczny dla chorych na astmę. Wykazuje działanie pobudzające, więc osoby nadpobudliwe powinny ograniczyć jego spożycie.

E123 amarant

Amarant to barwnik dodawany do ciast w proszku, kaszek, płatków zbożowych, galaretki czy kolorowych napojów. To także substancja, zagrażająca astmatykom. Dodatkowo ma działanie mutogenne i może powodować rozwój nowotworów. Zdecydowanie odradzamy go, nie tylko alergikom.

E110 żółć pomarańczowa

Gumy do żucia czy musztarda nie miałaby takiego pięknego koloru, gdyby nie żółć pomarańczowa. Nie dość, że nasila ataki astmy, to jeszcze szkodzi wątrobie i wywołuje nadpobudliwość u dzieci.

E104 żółcień chinolinowa

alergia na barwnikiBarwnik o oznaczeniu E104 znajdziemy cukierkach na gardło, galaretce oraz napojach gazowanych. Po jego spożyciu, u alergika może pojawić się wysypka i zaczerwienienie. Osoby uczulone na aspirynę powinny go unikać. To samo dotyczy chorych na astmę.

E102 tartrazyna

Tartrazyna jest obecna w sztucznych miodach, zupkach w proszku, napojach i dżemach. Astmatycy mogą zaobserwować reakcje alergiczne, po jej spożyciu. Bezsenność i zaburzenia koncentracji to także możliwe objawy alergii na ten barwnik.

Katarzyna Antos

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0