Alergie pokarmowe NABIAŁ

5 przyczyn alergii na białko mleka

5 przyczyn alergii na białko mleka

Tych pięć antygenów to –

  • kazeina – odporna na wysokie temperatury
  • alfa-laktoalbumina (tu częstsza jest nietolerancja surowego mleka, przegotowane zaś szkodzi rzadko, nie szkodzi też masło czy śmietana)
  • beta-laktoglobulina
  • lipoproteiny
  • mieszanki albumenowo-peptydowe.

Mają różną odporność na wysoką temperaturę, dlatego też są przez organizm alergika w różnym stopniu tolerowane. Osoby z alergią na mleko, ale nie konkretnie na kazeinę mogą jeść bezpiecznie sery, gdyż pozostałe składniki z w/w antygenów pozostają w serwatce.

Czego unikać?

9216f8ada86634d7c7100ce7306171faBy wyeliminować białko mleczne z diety trzeba unikać mleka, także zsiadłego, maślanki, twarogu, jogurtów, kefirów, wszystkich rodzajów sera, masła, śmietany, margaryn (zawierają serwatkę), budyniów, kremów, czekolad mlecznych, słodyczy, wyrobów gotowych jak wędliny, pasty mięsne, dania panierowane i pieczywa. Innymi słowy wszystkiego, co zawiera białko mleczne lub serwatkowe, serum z mleka, mleko w proszku, kazeiny, kazeinaty, mleczne tłuszcze, laktozę, laktalbuminy, laktoglobuliny.

Lepiej uważać też na wszelkie słodziki, aromaty, ekstrakty, substancje owocowe i czekoladowe, w których najczęściej jest przynajmniej laktoza.

Wśród reakcji alergicznych są i takie, gdy surowe mleko nie szkodzi, natomiast przegotowane już tak – to reakcja na związki powstające w efekcie podgrzewania czy homogenizowania – mleko UHT jest zabronione, ale świeże jest bezpieczne.

Bezpieczny kwas mlekowy

Nie wszystko, co z nazwy kojarzy się z mlekiem jest niebezpieczne dla zdrowia alergika nietolerującego białka mlecznego. Bowiem laktaty czy kwas mlekowy nie są związane z cukrami i białkami mleka i nie szkodzą – dlatego napój chlebowy czy kombucza nie szkodzą, a wręcz są pomocne przy alergii.

Niewiedza szkodzi

Trzeba wiedzieć, czy nasz organizm reaguje nadwrażliwością na białko mleka – laktoalbuminy czy na kazeinę czy na oba te związki. A do tego jak reagujemy na cukier mleczny czyli laktozę. Warto wiedzieć, czy możemy przyjmować jako zamienniki w diecie np. mleko owcze lub kozie, które są niewskazane przy nietolerancji laktozy i kazeiny.

5 przyczyn alergii na białko mlekaDo każdej diety można się przyzwyczaić, ale każdą trzeba skonsultować z dietetykiem, który najlepiej dobierze zamienniki w diecie, by była pełnowartościowa oraz wyeliminuje niepożądane produkty.

Gorzej, gdy do alergii na mleko dochodzi także uczulenie na soję – pozostaje wówczas restrykcyjna dieta wegańska, co nie jest rzadkie.
(AZ)

O diagnozowaniu alergii na mleko i postępowaniu przy nietolerancji cukrów i białek mleka czytaj więcej w książce „Alergia na mleko” G. Feyerer

Komentarze

Mama

6 lat temu

Witam
Dziękuję za ten tekst, rozwiał moje wątpliwości co do mleka koziego i owczego, których też nie toleruję. Dziwi mnie natomiast to zdanie: „Gorzej, gdy do alergii na mleko dochodzi także uczulenie na soję – pozostaje wówczas restrykcyjna dieta wegańska, co nie jest rzadkie.”. Ja i syn jesteśmy tym przypadkiem, ale nie jesteśmy weganami, jemy mięso, ryby i całą dozwoloną resztę, również mleko ryżowe, migdałowe, kokosowe wzbogacone wapniem. Chwała Bogu, jest tego sporo, czemu piszecie Państwo o restrykcyjne diecie wegańskiej?

Komentarze są wyłączone.