MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Przepisy na ciasta bez jaj


przepisy-na-ciasta-bez-jajek

Przepisy na ciasta bez jaj to alternatywne receptury dla osób uczulonych na jajka. Warto wypróbować je we własnej kuchni!

Ciasto czekoladowe

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 szklanki wody
1/2 szklanki kakao
3/4 szklanki oleju
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
2 łyżki octu

Ads code goes here

Przygotowanie:
Cukier, sodę, kakao, proszek do pieczenia, ocet, sól, olej miksujemy mikserem i stopniowo dodajemy mąkę oraz zimną wodę. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy w 180 stopniach przez około 45-50 minut. Gotowe ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Ciasto czekoladowe smakuje wyśmienicie z lodami waniliowymi.

Zielone ciasto szpinakowe

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru
1 szklanka rozmrożonego i rozdrobnionego szpinaku
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soku z cytryny
cukier waniliowy

Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki mieszamy, dodajemy do nich odsączony szpinak oraz płynne składniki i całość mieszamy. Jednolitą masę przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 18 cm. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut. Po wystudzeniu możemy posypać je cukrem pudrem lub polać czekoladą. Szpinak nadaje ciastu zielonej barwy, więc z pewnością taki wypiek zaskoczy gości.

Ciasto kokosowe

Składniki:
200 g mąki pszennej
100 g wiórek kokosowych
200 g cukru
300 ml mleka
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy wiórki kokosowe, proszek do pieczenia oraz cukier. Wszystko mieszamy. Do suchych składników dolewamy mleko i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Do wyłożonej papierem blaszki przekładamy 3/4 ciasta. Resztę mieszamy z kakao i przekładamy na wierzch ciasta tworząc zygzaki. Ciasto pieczemy w 180 stopniach, około 40 minut. PO upieczeniu możemy polać je polewą czekoladową.

Ciasto z jabłkami

Składniki:
3 szklanki mąki
200 g masła
200 g waniliowego serka homogenizowanego
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
6 jabłek
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka śmietany
2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz jabłek wkładamy do miski. Mąkę najlepiej wcześniej przesiać. Ciasto wyrabiamy za pomocą widelca lub rąk. Ciasto dzielimy na dwie różne części. Jabłka obieramy, kroimy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i kładziemy na blachę, układając na nim połówki jabłek. Drugą część rozwałkowujemy i przykrywamy owoce. Ciasto pieczemy w 180 stopniach, przez około 50minut. Lukier przygotowujemy mieszając razem wszystkie składniki. Polewamy lukrem i podajemy.

Ciasto ze śliwkami

ciasto

Składniki:
1/5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru brązowego
1/2 laski wanilii
1/3 szklanki oleju
1 szklanka wody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka octu balsamicznego
śliwki

Przygotowanie:
Mieszamy składniki suche a osobno mokre. Płynne dodajemy do suchych, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę. Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Połówki owoców układamy skórką do dołu. Ciasto pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Jeden komentarz
  1. Kaja

    4 września 2015 at 08:15

    Teraz jest sezon na śliwki, więc przepis jak znalazł! 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij