MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Pleśniak


Składniki

  • masło/margaryna (kostka)
  • 3 szklanki mąki
  • 4 jaja
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • powidła śliwkowe lub świeże śliwki

Opis wykonania

Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę, dodać “Kasię, żółtka, 1/2 szklanki cukru i cukier waniliowy. Szybko wyrobić ciasto i włożyć na ok. godz. do lodówki.
Ciasto podzielić na 3 części, do jednej z nich wgnieść kakao.
Na wysmarowanej tłuszczem tortownicy (lub wyłożonej papierem do pieczenia) ułożyć jedną, jasną część ciasta, posmarować powidłami lub ułożyć na niej owoce.
Na tę warstwę zetrzeć na tarce (na “pazurkach”) drugą, jasną część ciasta.
Następną warstwą będzie piana z białek, ubitych z 1/2 szkl. cukru. Na pianę zetrzeć ostatnią, trzecią część ciasta. Piec ok. 40 minut w temp. 200’C.
Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.

Ads code goes here

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij