ziemniaki

Produkty pokarmowe są częstą przyczyną zatruć i innych chorób. Jedzenie, które może wywołać zatrucie u dzieci, z pozoru jest bezpieczne, ale bywa także groźne. Na które produkty warto uważać?

Niebezpieczne jedzenie

Produkty powszechnie uznawane za zdrowe i bezpieczne mogą okazać się przyczyną poważnych zatruć pokarmowych u dzieci. Rodzice powinni zwrócić szczególną uwagę na to jakie produkty kupują i podają swoim dzieciom. Biegunka, ból brzucha, ból głowy, wymioty czy bóle stawów to tylko niektóre z objawów zatrucia. Żadne z oznak nie powinno być bagatelizowane, ponieważ zatrucia pokarmowe mogą być groźne dla życia i zdrowia dziecka.

Warzywa liściaste

Sałata, kapusta czy szpinak to rośliny, które należą do warzyw liściastych. Mogą być skażone bakteriami pochodzącymi z nieumytych rąk czy brudnej wody. Na liściach znajdziemy także ziemię, która tak samo jak woda, może być pełna bakterii. Tego typu warzywa należy zawsze umyć przed podaniem, nawet jeśli były one zapakowane.

Pomidory

Pomidory są pyszne i zdrowe, ale one również mogą być zanieczyszczone. Bywają pryskane różnymi środkami chemicznymi. Czasem możemy zaobserwować białe plamki na pomidorach. Zawsze powinniśmy je umyć przed zjedzeniem. Dzieciom dodatkowo możemy obrać pomidory ze skórki, która może nie zostać dokładnie pogryziona i strawiona. Nie zaleca się przechowywania pomidorów w pobliżu surowych jajek czy mięsa.

Jagody

Jagody przywołują na myśl pyszne drożdżówki czy pierogi, ale równie dobrze smakują zerwane prosto z krzaka. Zarówno świeże jak i mrożone owoce mogą wywołać zapalenie wątroby typu A. Jagody tak samo jak inne owoce wymagają umycia. Nigdy nie zjadajmy ich prosto z krzaka.

Ziemniaki

Ziemniaki ugotowane w warunkach domowych będą bezpieczne dla dziecka, ale te zjedzone w restauracji czy barze niekoniecznie. W lokalach gastronomicznych ugotowane warzywa mogą być przechowywane razem z surowym mięsem czy jajkami, co grozi zarażeniem bakteriami czerwonki, listerii, E.coli czy salmonelli. Odradzamy więc spożywanie sałatek ziemniaczanych na mieście.

Jajka

Jajka mogą wywołać salmonellę, co często przytrafia się dzieciom. Zakażenie w trudnych przypadkach prowadzi do śmierci. Sposobem na uniknięcie zakażenia jest gotowanie i unikanie takich dań jak kogel-mogel czy kremów na bazie surowych jajek.

Katarzyna Antos