Alergia u dzieci CHOROBY ALERGICZNE I DIAGNOSTYKA

Fakty i mity na temat alergii pokarmowych u dziecka

alergii pokarmowych

Alergie pokarmowe najczęściej występują u dzieci. W związku z tym krąży wiele nieścisłości i informacji, które wprowadzają w błąd rodziców. Najwyższy czas skonfrontować fakty i mity na temat alergii pokarmowych u dziecka.

Kilka słów na temat alergii pokarmowych

Alergenów pokarmowych jest mnóstwo. Uczulać mogą zarówno pomidory czy truskawki, jak i krewetki. Każdy pokarm jest potencjalnym alergenem. Nigdy nie wiadomo jak organizm na niego zareaguje. W przypadku dzieci sytuacja się dodatkowo komplikuje. Ich układ pokarmowy nie jest w pełni wykształcony. Jest bardziej wrażliwy na nowe produkty, niż u osoby dorosłej. Dlatego problem alergii pokarmowych w dużej mierze dotyka dzieci. Nie wszystkie informacje, które znajdziemy w sieci są zgodne z prawdą, dlatego postanowiliśmy rozwiać wątpliwości, dotyczące najbardziej istotnych kwestii.

Skaza białkowa a alergia na białko mleka krowiego

Niektórzy zastępują określenie alergii na białko mleka krowiego mianem skazy białkowej. Nie jest to do końca trafne. Skaza białkowa jest alergią, ale nie tylko na białko mleka krowiego. Jej objawy mogą wystąpić także po spożyciu ryb, kurzych jaj, pszenicy czy orzechów. Białko nie występuje bowiem tylko w mleku, ale także w innych produktach spożywczych.

Reakcja na pokarm a alergia pokarmowa

Niektóre dzieci źle reagują na dane pokarmy, co nie zawsze musi oznaczać alergię pokarmową. Nieprawidłowa reakcja na produkt spożywczy może być wynikiem niestrawności czy nietolerancji pokarmowej, co jest zwykle związane z enzymami trawiennymi. Dlatego alergia jest dość często mylona z nietolerancją.

Mleko krowie a mleko kozie

Mleko kozie może uczulać tak samo jak mleko krowie. W przypadku alergii na białka mleka krowiego u dziecka, nie zaleca się podawania mleka koziego. Podobnie jest z mlekiem owczym. Alergia krzyżowa alergenów białka krowiego i koziego występuje bardzo często.

Czas występowania reakcji alergicznej

Reakcja alergiczna na pokarm zwykle pojawia się kilka minut po spożyciu danego produktu. Zdarzają się również reakcje opóźnione, które ujawniają się nawet kilkanaście godzin od zjedzenia. Nowe pokarmy najlepiej wprowadzać w godzinach porannych, aby móc swobodnie obserwować reakcje w ciągu dnia.

Katarzyna Antos

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0