MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

5 przyczyn alergii na białko mleka


5 przyczyn alergii na białko mleka

czyli pięć antygenów wywołujących reakcje alergiczne. Wystarczy nietolerancja przez organizm jednego z nich, by być wyeliminowanym z diety bogatej w mleko i produkty mleczne.

Tych pięć antygenów to –

  • kazeina – odporna na wysokie temperatury
  • alfa-laktoalbumina (tu częstsza jest nietolerancja surowego mleka, przegotowane zaś szkodzi rzadko, nie szkodzi też masło czy śmietana)
  • beta-laktoglobulina
  • lipoproteiny
  • mieszanki albumenowo-peptydowe.

Mają różną odporność na wysoką temperaturę, dlatego też są przez organizm alergika w różnym stopniu tolerowane. Osoby z alergią na mleko, ale nie konkretnie na kazeinę mogą jeść bezpiecznie sery, gdyż pozostałe składniki z w/w antygenów pozostają w serwatce.

Ads code goes here

Czego unikać?

9216f8ada86634d7c7100ce7306171faBy wyeliminować białko mleczne z diety trzeba unikać mleka, także zsiadłego, maślanki, twarogu, jogurtów, kefirów, wszystkich rodzajów sera, masła, śmietany, margaryn (zawierają serwatkę), budyniów, kremów, czekolad mlecznych, słodyczy, wyrobów gotowych jak wędliny, pasty mięsne, dania panierowane i pieczywa. Innymi słowy wszystkiego, co zawiera białko mleczne lub serwatkowe, serum z mleka, mleko w proszku, kazeiny, kazeinaty, mleczne tłuszcze, laktozę, laktalbuminy, laktoglobuliny.

Lepiej uważać też na wszelkie słodziki, aromaty, ekstrakty, substancje owocowe i czekoladowe, w których najczęściej jest przynajmniej laktoza.

Wśród reakcji alergicznych są i takie, gdy surowe mleko nie szkodzi, natomiast przegotowane już tak – to reakcja na związki powstające w efekcie podgrzewania czy homogenizowania – mleko UHT jest zabronione, ale świeże jest bezpieczne.

Strony: 1 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij