Na odporność w 1. roku życia

Od 7 do 12 m-ca…

można już wprowadzić do diety niemowlęcia

  • tłuste ryby morskie – np. łososie i makrele, mające kwasy omega-3, wspomagające układ nerwowy, pracę mózgu i wzrok, chroniące płuca i drogi oddechowe przed infekcjami, zapobiegające niedoborowi jodu a zatem spowolnieniu rozwoju fizycznego
  • jaja – od 7 m-ca pół żółtka, 3 miesiące później całe jajko; podobnie jak marchew żółtko to źródło wit. A chroniącej przed drobnoustrojami, niezbędnych kwasów tłuszczowych i żelaza oraz cynku, wspomagającego tworzenie czerwonych krwinek
  • kaszę krakowską – obok gryczanej i jaglanej, które można dołączyć do diety po skończeniu przez dziecko 12 m-cy; kasza ta ma w swoim składzie wit. E i grupę wit. B, potas, wapń, magnez, żelazo i rutynę uszczelniającą naczynia krwionośne

Na odporność w 1. roku życia

 

  • banany – zawierające prebiotyk inulinę, walczącą z drobnoustrojami oraz potas, wspomagający serce
  • nać pietruszki – zawierającą dużo wit. C, wit. B, żelaza, magnezu, potasu, wapnia i beta-karotenu, zwiększa przyswajalność żelaza z pożywienia np. mięsa czy jaj, ale też uszczelnia naczynia krwionośne zapobiegając atakowi drobnoustrojów
  • jogurty probiotyczne – tylko naturalne, te z żywymi kulturami bakterii; antybakteryjne i antywirusowe dzięki tworzeniu korzystnej flory w jelitach, usprawniają funkcjonowanie białych krwinek odpowiedzialnych za procesy odpornościowe.