Dlaczego kobiety w ciąży częściej cierpią na zgagę

Ciąża to wyjątkowy okres w życiu każdej kobiety. Jest przepełniony zmianami w naszym organizmie. Włosy stają się gęste, paznokcie mocne. Nietrudno jednak zauważyć aspekty wpływające na pogorszenie codziennego funkcjonowanie, jak choćby puchnące nogi czy problem zgagi.

Kiedy pojawia się zgaga w ciąży?

Zgaga w ciąży pojawia się najczęściej w okolicach II trymestru i aż do porodu nasila się, by po urodzeniu dziecka całkowicie ustąpić. Dlatego najczęściej ten objaw nie powinien nas martwić. Jednak warto wiedzieć, jak możemy łagodzić dolegliwości oraz jak modyfikować styl życia, żeby odczuwać zgagę jak najrzadziej.

Skąd bierze się zgaga w ciąży?

Jest to determinowane przez kilka czynników. Po pierwsze – w ciąży dochodzi do dużych zmian hormonalnych. Wzrasta poziom progesteronu, który powoduje słabszą czynność skurczową zwieracza dolnego przełyku – mięśnia stanowiącego barierę pomiędzy światłem przełyku i żołądka.

Po drugie – powiększająca się macica powoduje wzrost ciśnienia śródbrzusznego oraz uciska na narządy jamy brzusznej, w tym na żołądek, co ułatwia cofanie się treści żołądkowej podrażniającej błonę śluzową przełyku.

Jakie są typowe objawy zgagi?

Objawy typowe dla zgagi to:

  • palenie za mostkiem lub w przełyku,
  • ból w klatce piersiowej,
  • kwaśny posmak w buzi,
  • odbijanie się,
  • nawracanie treści pokarmowej do ust.

Czy w ciąży dostępne są bezpieczne leki do stosowania przy zgadze?

Preparatem bezpiecznym zarówno dla kobiet ciężarnych, jak i dla matek karmiących, jest lek Rennie. Zawiera naturalnie występujące substancje – wodorowęglan wapnia oraz magnezu, które neutralizują kwas solny, przez co przestaje on drażnić śluzówkę przełyku. Lek należy stosować doraźnie, a jego działanie jest odczuwalne już po 2 minutach od przyjęcia. Należy pamiętać, aby w czasie ciąży każdy przyjmowany lek skonsultować z lekarzem lub farmaceutą.

Ulgę w przykrych dolegliwościach mogą zapewnić także napary z imbiru. Przeciwwskazaniem do jego spożywania jest nadciśnienie w ciąży. Dlatego ponownie, zanim zdecydujemy się na włączenie imbiru do codziennej diety, porozmawiajmy z ginekologiem.

Co można zrobić, żeby zmniejszyć występowanie zgagi?

Warto spożywać mniejsze porcje, ale częściej. Im mniej wypełnimy żołądek, tym treści pokarmowej łatwiej będzie pozostać w jego świetle. Jeżeli odpoczywamy lub śpimy, starajmy się unikać pozycji leżącej na plecach. Lepiej położyć się na uniesionym wezgłowiu lub kilku poduszkach, dzięki czemu treści żołądkowej trudniej będzie przemieścić się do przełyku. Starajmy się zjeść ostatni posiłek na 2-3 godziny przed snem.

W codziennej diecie unikajmy potraw ostrych, tłustych, czekolady oraz mocnej kawy, herbaty czy napojów gazowanych. Bezwzględnie zabroniony jest alkohol oraz papierosy – mają teratogenne działanie na płód.

Bibliografia:

[1] – Szczeklik A., Gajewski P., Interna Szczeklika 2020/2021, Kraków 2020

[2] – Wielka Interna, Medycyna po Dyplomie, 2012