Ciąża i dziecko
Zgaga w ciąży – skąd się bierze i czy można ją leczyć farmakologicznie?

Zgaga to uczucie palenia w przełyku, często opisywane także jako ból w klatce piersiowej. Wywołane jest kwaśną treścią pokarmową, która cofa się z żołądka ku górze. Może być objawem choroby refluksowej przełyku. Dolegliwość ta dotyka najczęściej osoby otyłe, z zaburzoną czynnością dolnego zwieracza przełyku oraz kobiety w ciąży.
Zgaga jako zmiana w ciele kobiety podczas ciąży
W ciele ciężarnej zachodzi wiele zmian fizjologicznych. Dochodzi do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, przyspieszenia akcji serca, zwiększenia objętości oddechowej. Ma miejsce także sporo zmian dotyczących funkcji przewodu pokarmowego: pasaż jelitowy zwalnia, mogą wystąpić nasilone nudności oraz pojawia się zgaga, niestrawności i gazy.
Skąd bierze się zgaga? Przede wszystkim dochodzi do niej na tle zmian hormonalnych – wzrost stężenia progesteronu osłabia barierę między żołądkiem a przełykiem. Dodatkowo nieustannie powiększająca się macica zwiększa ciśnienie śródbrzuszne oraz powoduje ucisk na żołądek. Taka korelacja powoduje, że ryzyko zgagi jest bardzo wysokie i problem ten może dotyczyć prawie każdej kobiety w ciąży.
Co nasila zgagę?
Zgaga może nasilać się w trakcie:
- obfitych posiłków,
- popijania jedzenia,
- leżenia na boku po posiłku lub spania na płasko,
- spożywania tłustych i ostrych potraw,
- jedzenia czekolady, cytrusów, pomidorów.
Jakie są sposoby na złagodzenie zgagi?
- Jedz częściej, ale spożywaj mniejsze porcje.
- Odpowiednio komponuj posiłki – unikaj produktów, które wywołują dolegliwości. Możesz wypróbować dietę rozdzielną: węglowodany łącz albo z białkami, albo z tłuszczami.
- Kolację spożywaj na 2-3 godziny przed snem, a kładąc się spać, zadbaj o to, aby wezgłowie łóżka było uniesione o około 30 stopni.
- Jeżeli pojawi się zgaga, możesz wypróbować lek Rennie (https://www.rennie.pl/) – jest on bezpieczny dla kobiet w ciąży, działa miejscowo i nie wchłania się do krwiobiegu. Jego sekret tkwi w substancjach, które neutralizują kwaśny odczyn soków żołądkowych, dzięki czemu przestają one drażnić błonę śluzową przełyku.
- Pij dużo wody między posiłkami – przyspieszy ona opróżnianie żołądka i pasaż jelitowy.
Mity na temat zgagi w ciąży
Niektórzy twierdzą, że jeżeli kobieta w ciąży ma zgagę, to dziecko urodzi się owłosione. Jest to nieprawda, a dolegliwości gastryczne nie mają żadnego związku ze stopniem owłosienia dziecka.
Słyszy się, że w przypadku pojawienia się palenia za mostkiem warto wypić szklankę mleka. Co prawda mleko zneutralizuje kwas solny i na chwilę przyniesie ulgę, jednak w dalszej perspektywie nasili dolegliwości, ponieważ zwiększy wydzielanie gastryny.
Bibliografia:
[1] – Interna Szczeklika – mały podręcznik 2020/2021; Gajewski Piotr, Szczeklik Andrzej; Medycyna Praktyczna; Kraków; 2020
[2] – https://www.mp.pl/pacjent/objawy/50665,zgaga
« Ból brzucha u dziecka – jak złagodzić dolegliwości?
halinka
4 miesiące temu
Dobrze, że tabletki na zgagę są bezpieczne dla kobiet w ciąży.
Valeria
4 miesiące temu
Dobrze wiedzieć, co może nasilać zgagę i na co należy w związku z tym uważać.
arielka
4 miesiące temu
Jak ktoś ma zgagę, to dobrze, aby zawsze nosił przy sobie stosowny lek łagodzący nieprzyjemne dolegliwości.
aurelia
4 miesiące temu
Niestety, popijanie jedzenia może doprowadzić do zgagi. Szkoda, bo sama tak robię.
fabia
4 miesiące temu
Ja staram się unikać ostrych potraw, aby właśnie nie mieć zgagi.
lilka
4 miesiące temu
Dobrze wiedzieć, co może powodować zgagę u kobiet w ciąży.
alice
4 miesiące temu
Jak byłam w ciąży, na szczęście zgagi nie miałam, ale moja koleżanka już tak. Niemniej ona jadła sporo czekolad. Może to właśnie one były przyczyną jej dolegliwości.