frytki

Uwielbiamy je za smak, złoty kolor i szybkie przygotowanie. Frytki zaskarbiły sobie serca dzieci i dorosłych. Choć wiemy, że są niezdrowe, trudno oprzeć się takiej przekąsce. Jednak my mamy alternatywny sposób na ich nową i zdrową odsłonę.

Frytki – pyszny smakołyk

Frytki są znane na całym świecie. Uwielbiają je osoby w każdym wieku. Smażone na głęboki tłuszczu, we frytkownicy czy na patelni – wszystkie są smaczne. Niestety zawierają dużą ilość tłuszczów nasyconych, które źle wpływają na nasze zdrowie. Przyprawy używane do posypywania gotowych frytek mogą uczulać. Frytki są ciężkostrawne. Ich spożywanie przyczynia się do rozwoju chorób takich jak miażdżyca. Tradycyjną wersję przygotowujemy z ziemniaków, ale możemy wykorzystać także inne produkty, które znakomicie sprawdzą się w tej roli.

Bataty

Bataty to słodkie ziemniaki. Dawniej były mało popularne w naszym kraju, dziś są dostępne w wielu znanych sieciach supermarketów. Bataty znakomicie zastąpią nam ukochane frytki. Ich zdrową wersję przygotujemy bez użycia tłuszczu. Wystarczy pokroić bataty na frytki dowolnej grubości, umieszczając je następnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ziemniaki możemy posypać ulubionymi ziołami i przyprawami, o ile nie jesteśmy na nie uczuleni. Pieczone bataty będą doskonałą przekąską lub dodatkiem do potraw.

Dynia

Dynia jest wspaniałym warzywem, z którego przygotujemy wiele pysznych dań. Możemy ją upiec lub usmażyć. Dynię należy obrać, usunąć pestki i pokroić na kształt frytek. Nasza potrawa będzie znakomicie smakować połączona z curry czy papryką, jednak osoby uczulone powinny uważać na tego typu ostre przyprawy. Dzięki cennym składnikom możemy być pewni, że takie frytki będą zdrowe, a na dodatek smaczne.

 Inna wersja

pieczone ziemniaki

Jeśli nie potrafimy zrezygnować z tradycyjnego produktu na frytki, czyli ziemniaków, postarajmy się aby nasza wersja była mniej kaloryczna. Ziemniaki pokrójmy w słupki lub w ćwiartki. Przy młodych ziemniakach możemy zostawić skórkę, wcześniej dokładnie je myjąc. Tak przygotowane pieczemy w piekarniku, na papierze do pieczenia lub na folii aluminiowej. Możemy posypać je ulubionymi przyprawami. Zwykle podajemy z ketchupem, ale ten sklepowy często zawiera wiele konserwantów i wzmacniaczy smaku. Alergikom polecamy ketchup domowej roboty lub alternatywne rozwiązanie w formie sosu jogurtowego. Wystarczy dodać do niego zioła lub czosnek, aby zamienić zwykły jogurt naturalny w pyszny i zdrowy sos.

Katarzyna Antos